In India, in een veld Sammanthavayal in de buurt van Ananthur, is een stenen beeld van de Boeddha ontdekt dat vermoedelijk in de elfde eeuw na Christus is vervaardigd. Deskundigen maakten de omgeving van het beeld vrij, na geruchten onder dorpelingen dat een boeddhabeeld daar zou zijn begraven.
Het beeld, fijn gesneden en de Boeddha weergevend in zittende meditatiehouding, kon nog niet helemaal worden uitgegraven. Het is tot de taille zichtbaar en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de Chola periode, afgaand op de seerai, het kledingstuk dat zichtbaar is en de ushnisha, de halo op het hoofd. Het beeld laat Boeddha zien met lange oorlellen en de ogen bijna dicht.
De dorpelingen zijn tegen het verwijderen van het beeld. Zij willen het kunnen aanbidden en dat de regering een tempel bouwt waarin het boeddhabeeld een plaatsje krijgt.
Andreas van der Velde zegt
“Zij willen het kunnen aanbidden en dat de regering een tempel bouwt waarin het boeddhabeeld een plaatsje krijgt” – mooi! Ondanks alle fundamentalistische ontwikkelingen in India, op grass-root level gewoon deze incluvistische houding. Mooi!
Ujukarin zegt
Zou kunnen – maar vergeet niet dat de kans boven 90% is dat de dorpelingen het dan in een HINDOE tempel ingebouwd willen zien. ‘Boeddha was immers een incarnatie van Vishnu en altijd al deel van het hindoeïsme, en respecteerde daarmee ook bijvoorbeeld het kastenstelsel. Zij die hem inspiratie vonden om zomaar een nieuwe denkwijze namelijk het Boeddhisme te gaan vormen zijn op zijn best in de war en op zijn ergst gewoon ketters die je het zwijgen moet opleggen’.
Geen gekheid maar serieus, sorry…
With folded palms,
bart zegt
Phoe,… Ikea heeft ook kastenstelsels waar ook een nieuwe denkwijze bijgesloten zit anders houd je schroefjes over. Moeten we die ook maar het zwijgen opleggen, word het lekker stil. Maar maak je geen zorgen het Boeddhistisch- dagblad ontward het wel. En die ouwe klomp steen? Het Chomolungma boeddhabeeld is veel ouder en daar hoor je niemand over.