Een Australische kunstgalerie heeft ingestemd met de teruggave van een tweeduizend jaar oud boeddhabeeld aan India. Het gaat om een zittend beeld waarvan vermoed wordt dat het afkomstig is uit Mathura, in Uttar Pradesh, India. Vanwege de verering van Krishna is de stad een belangrijk hindoeïstisch bedevaartsoord.

Het beeld is momenteel in een nationale kunstgalerie in Canberra, Australië. De van zandsteen gemaakte sculptuur is een afbeelding die zeer uniek en van grote betekenis voor de regio Mathura is. India stuurt een archeologisch team naar de galerie om het beeld op authenticiteit te onderzoeken alvorens het terug wordt gegeven aan India. Waarschijnlijk is het beeld gestolen of geheeld door de beruchte Indiase kunsthandelaar Subhash Kapoor, die het object het land uit smokkelde en naar Australie liet vervoeren. In India is geen aangifte gedaan van vermissing.

De bewerking van het beeld duidt erop dat het afkomstig is uit Mathura, ooit een belangrijk boeddhistisch centrum. Het Nationaal Archeologisch museum in Uttar Pradesh heeft soortgelijke boeddhabeelden, die ook een koppeling leggen naar Mathura.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk