De christelijke omroep KRO-NCRV heeft nog steeds geen besluit genomen over de aanvraag van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) om na 1 januari 2016, wanneer de BOS ophoudt te bestaan, gebruik te mogen maken van het productiehuis van KRO-NCRV. De BOS wil via de christelijke omroep boeddhistisch gerelateerde programma’s blijven maken die via radio en tv uitzenden.
Het besluit van de christelijke omroep werd eind oktober al verwacht, nadat de Federatieraad van de KRO-NCRV de aanvraag had besproken. Voorlichter Maike Gehlen zei daarover deze week dat de omroep nog in gesprek is met betrokkenen.
De BOS houdt per 1 januari 2016 op te bestaan als zelfstandige omroep. Het kabinet heeft de geldkraan voor de zogenoemde 2.42 omroepen per die datum dichtgedraaid. Deze omroepen hebben geen leden, maar kregen zendtijd op grond van hun achterban. Alle 2.42 omroepen- Hindoes, Joden en Humanisten en waarschijnlijk de boeddhistische BOS, lukte het wel om onderdak te vinden bij een grotere publieke omroep. Alleen de Moslimomroep lijkt dakloos te worden. Hun radio-en televisieprogramma’s zullen in de toekomst worden gemaakt door de NTR, die zich richt op informatie, educatie en cultuur.
In een verklaring zegt de BOS trots te zijn op wat zij in de afgelopen vijftien jaar heeft bereikt Op zaterdag 12 december wordt van vrienden, medewerkers en oud-medewerkers met een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam afscheid genomen. Aan bod komen boeddhisme, kunst, filosofie en muziek, onderwerpen die voor de BOS altijd belangrijk zijn geweest.
De Amerikaanse boeddhistische leraar Noah Levine geeft een lezing en leidt een meditatie. Bettine Vriesekoop presenteert het radioprogramma OBA live. Cybermonnik Maurice Knegtel verschijnt in levende lijve en beantwoordt samen met filosofe Annewieke Vroom uw prangende vragen. En ’s avonds brengen we u in beweging met een swingend optreden van Joseph Bowie met band. Verder worden er hoogtepunten van de BOS op tv, radio, bodhitv en internet gepresenteerd.
Op zondag dertien december zendt de BOS de documentaire Lang Leve het Boeddhisme uit waarin aandacht wordt besteed aan de oprichting en producties van de BOS.
In Lang Leve het Boeddhisme maakt Anneloor van Heemstra, samen met Susanne Helmer een persoonlijke reis door het archief van tv-documentaires en radioprogramma’s. Wat heeft de BOS toegevoegd aan het Nederlands medialandschap en wat gaan de kijkers missen?
Tijdens haar reis verwondert de regisseuse – die voor de BOS de serie Doen & Laten maakte – zich aanvankelijk over de tradities, de gebruiken en rituelen, die soms ver van ons westerlingen lijken af te staan. Een beetje nuchtere Hollander heeft immers nog nooit gehoord van een ’tulku’. En wat moeten wij vinden van boeddhistische leraren en het voetstuk waarop zij soms worden geplaatst door leerlingen?
Gaandeweg raakt Anneloor ook verrast door hoe alledaags het boeddhisme is geworden. Dat het boeddhisme is doorgedrongen in het maatschappelijk denken blijkt uit de vele programma’s die maatschappelijke vraagstukken benaderen vanuit een boeddhistisch gedachtegoed. Ze lijken de kijker te willen motiveren zélf actie te ondernemen om bij te dragen aan een betere wereld.
De archiefbeelden en onderwerpen die langskomen vertellen veel over de ambities en missie van de omroep. Anneloor interviewt oprichter en voormalig directeur Babeth Vanloo en huidig directeur Laetitia Schoofs over hun visies, dromen en wensen die ze hadden met de omroep. Wat is er van terecht gekomen en waar zijn ze trots op?
Aan de hand van deze interviews en fragmenten uit het archief ontstaat een beeld van het boeddhisme in Nederland, anno 2015. Wat is er terug te vinden in onze huidige leefwereld van het 2000 jaar oude boeddhistisch gedachtegoed, dat de BOS met haar programma’s actief heeft verspreid? Dat blijkt verrassend veel te zijn.
Regie: Anneloor van Heemstra.
Uitzenddatum: Zondag 13-12-2015 13:00 NPO 2
Omslagfoto Thom Kluck
Arjan Schrier zegt
Niet dat het belangrijk hoeft te zijn maar ik heb de programma’s van de BOS meestal te versnippert gevonden. Ik kan me geen programma herinneren waarin bijvoorbaald het begrip Samsara eens door een aantal leraren bij de horens gepakt wordt. Er was altijd wel een mooie montage, maar daar gaat het niet om. De dhamma was, naar mijn smaak, te vaak het ondergeschoven kind t.o.v. het format. En de buitenbeentjes kwamen altijd ruim voor het voetlicht. Leuk voor ze. Ook leuk als de ‘grote meute’ ook eens wat zendtijd krijgt :-). Maar ja, deze recensie die zwaar over tijd is, is wel op het kleine aantal programma’s die ik bekeken heb gebaseerd. Het zou leuk zijn als de BOS lekker door gaat. Met programma’s die filosofisch knaagvoer bieden.
G.J. Smeets zegt
Nederlandse Christelijke Radio Vereniging 1924
Katholieke Radio Omroep 1925
Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep 1926
Islamitische Omroep Stichting 1986
Boeddhistische Omroep Stichting 1999
“Het zou leuk zijn als de BOS lekker door gaat. Met programma’s die filosofisch knaagvoer bieden.”
Arjan, kom van de divan en stap over op BD, daar kun je dagelijks knagen :)