In OBA Live besteedt de boeddhistische radio morgenavond een uur lang aandacht aan boeddhisme en psychologie. In Nederland gebruiken ruim een miljoen mensen antidepressiva. En dat aantal neemt toe. Hoe komt het dat we zo massaal medicijnen gebruiken? Kan het anders? Bettine Vriesekoop spreekt aan de vooravond van de conferentie Boeddhisme en Psychologie, schurende of schuivende panelen, met organisatiecoach Francis Nijssen en klinisch psycholoog Hans Knibbe over de gezondheidsproblematiek, de westerse psychologie en of het oosters boeddhisme hierin een rol kan spelen.
Hans Knibbe: ‘Ik heb een mystieke inslag, maar ik ben vooral een onderzoeker van de geest’. Met zijn School voor Zijnsoriëntatie startte Hans Knibbe 25 jaar geleden een verbinding tussen spiritualiteit en psychologie.
Hij legt zich toe op therapievormen als Gestalt en neo-Reichiaans lichaamswerk maar daarnaast gebruikt hij ook Dzogchen-meditatie, die afkomstig is uit het Tibetaans boeddhisme. Een paar van zijn publicaties zijn: Rusten in Zijn en Zie, je bent al vrij!, waarin hij uitlegt hoe ‘zijnsoriëntatie’ werkt.
Frances Nijssen is een van de organisatoren van de conferentie. Ze is coach, organisatieadviseur en leiderschapstrainer en geeft workshops over boeddhisme en psychologie. Hoe kijkt zij aan tegen de wisselwerking tussen de westerse psychologie en oosters boeddhisme? Volgens haar is het een wisselwerking die wat haar betreft veel verder gaat dan mindfulness.
De stichting boeddhisme en psychologie organiseert de conferentie in samenwerking met Tarab Instituut Nederland op 29 oktober in Nijmegen. Er zijn workshops met en uit binnen-en buitenland een conferentie over Boeddhisme en Psychologie met interessante sprekers- Alan Wallace, Edel Maex en Lena Handberg, uit binnen en buitenland.
In de middaguren zijn er workshops die worden gegeven door Irène Bakker, Robert Hartzema en Marjan Möller, Robert Keurntjes, Hans Knibbe, Maurits Kwee, Frances Nijssen, Anne Speckens, Sander Tidema, Marieke van Vught en Adeline van Woning.
‘Zoals je huis is, zo ben jij ook’
Binnenhuisadviseur en Feng Shui-deskundige Nina Elshof (1961) begeleidt als consultant veranderingsprocessen in gebouwen en organisaties (vaak in samenwerking met architecten) en specialiseerde zich in het geven van persoonlijke en woonadviezen. Onlangs verscheen haar derde boek: Huis en Ziel, de spirit van het opruimen. Sarah Marijnissen gaat met Nina Elshof in De Nachtgast, enkele uren na OBA Live, in gesprek over harmonie en disbalans, thuis en op kantoor.
Elshof is oprichter van de Feng Shui-academie. De opleiding, trainingen en workshops aldaar zijn gericht op inzicht en toepassingsmogelijkheden van Feng Shui op de woon- en werkomgeving, op het werken met Feng Shui bij anderen én op persoonlijke bewustwording.
Feng Shui is een eeuwenoude Oosterse filosofie die uitgaat van een samenhang tussen de mens en zijn omgeving en de wederzijdse beïnvloeding duidt. Letterlijk betekent het ‘Wind en Water’, twee natuurkrachten die de mens altijd angst hebben ingeboezemd, maar ook symbool staan voor het ongrijpbare waarmee we in harmonie willen komen.
sjoerd zegt
Helaas wordt Hans Knibbe geheel ten onrechte als klinisch psycholoog voorgesteld.
Het gaat hier om een in de BIG omschreven voorbehouden en beschermde beroepsgroep. Pas na weging van het volgen van een nauwgezet opleidingscurriculum kan iemand toekenning van deze titel bij de hoofdinspecteur voor de volksgezondheid aanvragen.
Oneigenlijk voeren van deze titel is strafbaar.
Het voeren van de titel psycholoog is niet beschermd door wetgeving en garandeert dus ook geen enkele deskundigheid en ervaring.
Het valt mij vaker op dat in het BD door/over personen uit de kringen van het boeddhisme en aanverwante werelden, dit soort beschermde titels ten onrechte gevoerd worden.
In het BIG-register is eenvoudig via internet te raadplegen of iemand zich al dan niet terecht een dergelijk beroep aanmeet. De meeste relevante beroepen uit de gezondheidszorg worden daarin genoemd.