Christelijke studenten die tot de Birmese minderheidsgroepering in Chinstaat (Chin-state) behoren, zeggen in het overwegend boeddhistische Birma gedwongen te worden hun hoofden kaal te scheren en zich te moeten kleden als boeddhistische monniken.
Dat heeft de CHRO, de mensenrechtenorganisatie Chin Human Rights Organization, gisteren bekend gemaakt. De Chin leven in het westen van Birma, waar het al maanden onrustig is tussen boeddhistische- en moslimgemeenschappen. Bijna honderd mensen- moslims en boeddhisten zijn gedood en tegen de honderdduizend mensen op de vlucht geslagen.
‘Er is geen sprake van religieuze vrijheid en de bescherming van minderheden, zoals president Thein Sein beweert. In werkelijkheid is het boeddhisme superieur als staatsreligie,’ zegt Salai Ling, de voorzitter van de CHRO. Rachel Flaming, ook verbonden aan deze organisatie, zegt dat de opvattingen en beleving van hun godsdienst niet past binnen de filosofie in Birma dat ‘als je Birmees bent je ook boeddhist moet zijn.’
Volgens Fleming worden christelijke leerlingen geweigerd op nationale scholen, en worden ze door militairen mishandeld als ze weigeren boeddhistische geschriften te reciteren. De militairen beloven de leerlingen gratis eten, onderwijs en na het afstuderen een baan, als ze zich bekeren tot het boeddhisme. Veel studenten zijn daar gevoelig voor, omdat deze groep mensen afhankelijk is van de landbouw en onder armoedige omstandigheden leeft.
Het Chin-gebied, waar 500.000 mensen leven, grenst aan India. Tienduizenden christenen trokken in het verleden de grens over om te ontkomen aan de repressie door militairen van de toenmalige Birmese junta. Volgens Amnesty International staan de Chin-christenen nog steeds bloot aan vervolging. Een predikant werd het door militairen verboden te preken en hij werd volgens AI gedwongen de streek te verlaten.
Chin is een verzamelnaam voor de etnische groepen die wonen in het heuvelgebied langs de grens van Myanmar (Birma) met India en Bangladesh. In Birma zijn het voornamelijk de bewoners van de dunbevolkte Chin-staat. De Chin spreken verschillende maar vergelijkbare Tibetobirmaanse talen en dialecten. Er zijn 1,5 miljoen Chin.
In Birma leven veel groeperingen met een diverse etnische achtergrond. Ze bestrijden elkaar sinds de onafhankelijkheid van het land in 1948. De huidige regering heeft een akkoord bereikt met enkele groepen om de vijandigheden te staken, zodat democratische hervormingen kunnen worden doorgevoerd.
Bron: buitenlandse persbureaus en Wikipedia.