Lokale autoriteiten in twee dorpen in het overwegend boeddhistische Laos, hebben christenen bedreigd met gevangenisstraf als ze hun geloof blijven uitoefenen. Dat hebben bronnen aan Radio Free Asia gemeld. In de zomermaanden zijn bijbels in beslag genomen en is het christenen verboden hun geloof te praktiseren.
Vier christenen zouden zijn vastgehouden in een politiebureau in Nakai waar een officier hen poogde te dwingen een document te tekenen waarin ze hun geloof afzworen. De arrestanten weigerden aanvankelijk maar vroegen later meer tijd om zich op de situatie te bezinnen. Ze kregen tot gisteren de tijd om over het afzweren van hun geloof na te denken. In de twee dorpen leven 54 christenen die sinds 2013 hun geloof praktiseren.
District-gouverneur Liengkham Phaengouthai zegt niet te kunnen bepalen of het incident heeft plaatsgevonden. Volgens hem is eenieder vrij in Laos om een godsdienst of religie uit te oefenen, zolang ze relevante verordeningen volgen.
Christenen maken ongeveer 1,5 procent uit van de bijna zeven miljoen mensen tellende bevolking van Laos. De drie belangrijkste kerken zijn de Laos evangelische kerk, de zevende-dags Adventisten Kerk en de rooms-katholieke kerk. De communistische regering tolereert de praktijk van het christendom, maar ziet het ook als een bedreiging vanwege de traditionele oppositie tegen iedere vorm van godsdienst. In het verleden trad de regering hard op tegen christenen. Ze werden gearresteerd, lastig gevallen en moesten hun woningen verlaten. Ook deze week zou een woning door de politie zijn bestormd.
De grondwet van Laos grondwet en sommige wetten garanderen de vrijheid van godsdienst, terwijl andere het recht in de praktijk beperken. De belangrijkste religieuze stroming in Laos (ca. 60% van de bevolking) is het boeddhisme, waartoe de Lao behoren; de andere volken, met name de kleinere volken in de berggebieden en in het laagland, hangen animistische natuurreligies aan (ca. 38% van de bevolking). Er zijn ca. 30.000 katholieken, 25.000 protestanten en ca. 1,5% van de bevolking hangt een andere, bijvoorbeeld de islam, of geen godsdienst aan.
Na de omwenteling in 1975 zijn de godsdiensten ongemoeid gelaten en in 1991 bestaat er ook officieel weer godsdienstvrijheid. De praktijk is echter ook dat de verspreiding van welke godsdienst dan ook, buiten de daarvoor bestemde gebouwen, verboden is. Religieuze propagandisten worden gearresteerd en kunnen het land uitgezet worden.
Bron RFA.