Er komt geen doorbraak in de gesprekken tussen de Chinese regering en de Tibetaanse regering in ballingschap over de toekomst van Tibet, als de Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama zijn houding inzake fundamentele kwesties niet heeft gewijzigd. Dat heeft een hoge Chinese regeringsfunctionaris vandaag gezegd.

Vorige week zei de Dalai Lama voorzichtig optimistisch te zijn over het hervatten van de dialoog tussen beide partijen, als in het najaar Xi Jinping tot eerste man van de Chinese communistische partij wordt benoemd. Het Chinese standpunt is dat de Dalai Lama en de regering in ballingschap het Tibetaanse volk niet kunnen vertegenwoordigen.

De Chinese regering beschuldigt de Dalai Lama ervan de controle over Tibet in stand te willen houden, net als tot diens vlucht in 1950. Als er al besprekingen tussen beide partij zullen komen, zullen die gaan over het stoppen van de separatistische toespraken uitlatingen van de Dalai Lama over een onafhankelijk Tibet. En hoe het vertrouwen van de Chinese regering te winnen, zegt de woordvoerder.

Sinds 2002 heeft de Chinese regering al tien keer met vertegenwoordigers van de Dalai Lama onderhandeld, maar de partijen kwamen er wegens sterk verdeelde opvattingen niet uit. De Dalai Lama baseert zijn positieve opvatting op basis van gesprekken die hij met Chinese vrienden heeft gevoerd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu