Er zijn bemoedigende signalen dat China zijn houding ten opzichte van Tibet zal wijzigen. Dat zei de Dalai Lama vandaag tegen verslaggevers van het persbureau Reuters. De spiritueel leider binnen het Tibetaans boeddhisme zei klaar te zijn voor nieuwe besprekingen over de toekomst van Tibet, met de nieuwe machthebbers in Peking.

Naar verwachting zal Xi Jinping op het congres van de Chinese communistische partij, later dit jaar, tot de nieuwe leider van de wereldmacht worden gekozen. De Dalai Lama vond het nog te vroeg om hard te kunnen maken dat Xi Jinping na tientallen jaren van repressie een nieuwe houding zal aannemen jegens Tibet. Maar de spiritueel leider vond de voortekenen gunstig. Chinese vrienden zouden hem verteld hebben dat de nieuwe machthebbers het komende jaar een soepeler koers willen varen ten opzichte van Tibet.

De Dalai Lama was woensdag positiever over de ontwikkelingen in zijn land dan een paar weken geleden. Toen noemde hij het uitgesloten en nutteloos om de gesprekken, die al sinds 2010 bevroren zijn, tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap weer op gang te brengen. Omdat China niet wil geloven dat Tibet niet meer streeft naar volledige onafhankelijkheid. In het verleden beschuldigde de Dalai Lama China van culturele volkerenmoord. China ziet hem als een intrigant die zijn volk ophitst tegen de Chinese autoriteiten in Tibet.

De Dalai Lama is verontrust over de golf van zelfverbrandingen in Tibet en China, naar verluidt zijn er al meer dan vijftig slachtoffers. Hij zegt tegen Reuters Tibetanen niet aan te moedigen tot dit soort acties, hij noemt ze echter ‘begrijpelijk en zeer, zeer triest.’ Hij vindt dat de Chinese regering deze daden kan doen beëindigen door de echte oorzaken, de onderdrukking van Tibetanen en de vernietiging van de Tibetaanse cultuur, weg te nemen.

Eerder dit jaar, zo zei de Dalai Lama, had hij aanwijzingen dat China vrouwelijke geheim agenten had getraind om het te vergiftigen. China zou ook Tibetaanse spionnen hebben gerekruteerd om zijn doen en laten in de gaten te houden.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Dalai Lama ziet meer ontspannen relatie met China

  1. rutger crawford schreef:

    #China says: No ‘encouraging signs’ or breakthrough on #Tibet until #DalaiLama changes stand:http://zeenews.india.com/news/world/no-breakthrough-until-dalai-changes-stand-china_796887.html

  2. paul duckaert schreef:

    hoe kunnen wereldmachten toch zo blind zijn ,,,,,en toezien zonder enige vorm van hulp ,,, is dit mensheid?????