Tibetaanse activisten en anderen roepen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om de Winterspelen 2022 niet in Peking te laten plaatsvinden. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de situatie in China sinds de spelen in 2008 in Peking is verslechterd, terwijl ze gehoopt hadden op verbetering.
Het IOC kiest vrijdag uit slechts twee steden: Peking en Almaty in Kazachstan, nadat alle andere belangstellenden om financiële of politieke redenen afhaakten. Beide landen zijn vaak bekritiseerd over het naleven van mensenrechten. Tibetaanse mensenrechtengroepen en activisten hebben brieven geschreven en verslagen geleverd over schending van mensenrechten aan het IOC , om te voorkomen dat Peking de spelen mag organiseren.
Volgens Alistair Currie van Free Tibet in Londen zal het toewijzen van de spelen aan Peking China sterken in de houding dat het een volwaardig lid van de wereldgemeenschap is, met daaraan gekoppeld alle eer en prestige en voorbijgaan aan het schenden van mensenrechter door dat land. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dinsdag in een verklaring dat het Chinese bod is bedoeld ter bevordering van de Olympische Winterspelen in het land en ter inspiratie van meer dan 300 miljoen Chinezen. Het verzet daartegen van ‘slechts enkele mensen met bijbedoelingen’ strookt volgens het ministerie niet met de Olympische geest.