Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat lama Tenzin Delek (A’an Zhaxi), op twaalf juli is gestorven ten gevolge van een acuut hartprobleem. Familieleden veronderstellen dat de monnik kan zijn vergiftigd.

Tenzin Delek poster voor vrijTenzin Delek zat een levenslange gevangenisstraf uit- na in 2002 veroordeeld te zijn voor terrorisme en opruiing, in de gevangenis van Chuandong in Dazhu, toen een bewaarder hem ’s middags ziek in zijn cel aantrof en dat volgens de autoriteiten ook onmiddellijk meldde. Enkele minuten later al werd de monnik door gevangenisartsen behandeld en verleenden ze hem eerste medische hulp. Weer enkele minuten later waren artsen van een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis aanwezig en stuurden de monnik voor verdere behandeling door naar het ICU-ziekenhuis, zo melden de autoriteiten. Een uur later werd de monnik doodverklaard nadat een poging om zijn leven te redden was mislukt.

Volgens de gevangenisautoriteiten was tijdens de detentie van de lama zijn recht op goede gezondheidszorg gegarandeerd. Naast de actieve behandeling, geboden door het gevangenisziekenhuis, is Tenzin Delek veertien keer voor controle en behandeling in het Dazhu County Volkspartij ziekenhuis geweest en eveneens in het ziekenhuis van Dazhou zelf, zo meldt Xinhua.

Bovendien heeft een groep medische deskundigen uit verschillende ziekenhuizen de monnik tien keer onderzocht om de best mogelijke behandeling te selecteren voor zijn gezondheidsklachten waarvan de symptomen fluctueerden, zo stellen de Chinese autoriteiten. Op 15 juli kwam de openbare aanklager van Dazhou tot de conclusie dat Tenzin Delek een natuurlijke dood is gestorven, Zijn familieleden zijn dezelfde dag op de hoogte gesteld.

Bron Xinhua.

 

 

Categorieën: Gezondheid, Mensenrechten, Nieuws, Politiek, Rechtspraak
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu