Amerikaanse wetgevers hebben gisteren een moment stilte gehouden en hun woede en verdriet uitgedrukt over de dood van lama Tenzin Delek in een Chinese gevangenis. Ze zeggen het te betreuren dat Amerikaanse kritiek op het beleid van China niet in staat is de koers van het land te beïnvloeden waar het gaat om mensenrechten. Ze klagen dat het gedrag van Peking in Tibet geen gevolgen heeft en roepen op tot mogelijke beperkingen van de bewegingen van de Chinese ambtenaren in VS.
Tijdens een hoorzitting van de Tom Lantos Human Rights Commission over Tibet eisten ze strengere maatregelen tegen China als dat door blijft gaan met het schenden van rechten van een minderheidsgroep. Zij eisten ook dat de Chinese autoriteiten het lichaam van Tenzin Delek aan de familie teruggeven, zodat het kan worden begraven. Filmacteur Richard Gere, een langdurige pleitbezorger voor Tibetaanse vrijheid, noemde Delek , tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij een aanslag, een bruggenbouwer tussen twee culturen. ‘Hij had tienduizenden studenten, Tibetaans en Chinese, en ik denk eigenlijk dat dat het probleem was,’ zei Gere tijdens de hoorzitting.
In het publiek zaten boeddhistische monniken, studenten van Delek, die foto’s toonden van de lama die altijd zijn betrokkenheid bij een bomaanslag in 2002 in een openbaar park in Chengdu, met drie gewonden, heeft ontkend. Tenzin Delek zat zijn straf uit in een gevangenis in Sichuan, dicht bij de Tibetaanse grens. Medische zorg zou hem zijn onthouden.
Sarah Sewall, de speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties, zei dat ze de woede van de wetgevers deelde, maar repte niet over een verharding van het Amerikaanse beleid richting China inzake Tibet. De VS is voorstander van de oproep van de Dalai Lama voor meer Tibetaanse autonomie. De republikein Joe Pitts zei dat meer dan 639 Tibetanen als politieke gevangenen door China zijn vastgezet. Hij beschuldigde China van “doordringende inmenging in religieuze aangelegenheden”.
Bron BNN