Lobsang Sangay, de Tibetaanse premier in ballingschap, vergelijkt het gedrag van China in Tibet met dat van de regimes in Noord-Korea en het voormalige apartheidsregime in Zuid-Afrika. China regeert met ijzeren vuist in Tibet, zei de premier gisteren in Parijs, waar hij is om zaterdag de protestdemonstratie in de lichtstad bij te wonen, waar de mislukte opstand in 1956 in Tibet wordt herdacht.
Sangay vindt dat de Chinese president Xi Jinping niets doet om de spanning en de situatie in de Himalaya-regio te verlichten. Het communistische regime wordt beschuldigd van grootschalige onderdrukking van de Tibetaanse religie, cultuur en taal, die een ongekende golf van zelfverbrandingen heeft veroorzaakt. Peking ontkent dat en zegt dat het welvaart en betere levensomstandigheden naar een verarmde regio heeft gebracht.
In Tibet is niets is veranderd, in feite is het er slechter geworden, vindt Sangay. In alle grote stedelijke centra in Tibetaanse gebieden hangen bewakingscamera’s en Tibetanen hebben identiteitskaarten met tweede generatie high-tech chips. ‘Dat betekent dat de overheid de bewegingen van de bezitters precies kan volgen, waar ze ook zijn. Dat doet me denken aan Oost-Duitsland, Noord-Korea of het apartheidsregime in Zuid-Afrika waar het gaat om de controle over het Tibetaanse volk’, vindt Sangay.
De premier zegt dat Tibet het karakter heeft van een militair bezettingsgebied. Op bepaalde gevoelige data–zoals de 10-maart verjaardag van het begin van de opstand van 1956, zijn er scherpschutters op de daken van panden in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, op zoek naar Tibetanen. Bij grote kloosters, net buiten de poorten, zijn militaire kampen. De Tibetaanse zaak is altijd voor het voetlicht gebracht door de Dalai Lama, maar landen en regeringen zijn steeds minder geneigd om hun belangen met China te schaden.
Sangay erkent dit, maar zei dat Westerse landen geen keus hoeven te maken tussen zakendoen met China en het steunen van meer Tibetaanse autonomie. Hij wees daarbij op de handelsbetrekkingen tussen China en de VS, ondanks de kritiek die de Amerikaanse president Obama heeft op de situatie in Tibet. Sangay blijft bij zijn overtuiging dat het niet-gewelddadige model van verzet in Tibet de juiste is. Hij noemt het beangstigend dat gemarginaliseerde groepen over de hele wereld met hun gewelddadige acties de krantenkoppen halen. De geweldloze aanpak die hij voorstaat zal op den duur leiden tot succes, vindt de premier.
Bron BNN.