In OBA Live besteedt de boeddhistische radio vanavond aandacht aan hulporganisaties, die nauwelijks het leed in de wereld kunnen lenigen. Het Ebola-virus, Syrië, Irak, Gaza en Oekraïne. Hoe kunnen hulporganisaties de noodhulp bij crises verbeteren, nu die in aantal en omvang toenemen? Op zoek naar concrete antwoorden organiseren dertien Nederlandse hulporganisaties daags na de uitzending de Nederlandse Humanitaire Top. Dit initiatief loopt vooruit op de World Humanitarian Summit die de Verenigde Naties organiseert in 2016 in Istanboel.
Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst blikt alvast vooruit. Zij licht de internationale noodhulp door. Is er een andere aanpak nodig? Ook schuift directeur Farah Karimi van Oxfam Novib aan.
Thea Hilhorst: ‘Mijn functie, hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw, is een nieuw vakgebied. Ik vind het ontzettend leuk iets nieuws op de kaart te zetten en te ontwikkelen. Tegelijk past het in de lange traditie van Wageningen UR om ontwikkelingsvraagstukken te bestuderen. Zelf heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de gevolgen van de tsunami in Zuid-Oost Azië en naar het effect van noodhulp in landen als Angola en Rwanda. De wereld kent steeds meer noodsituaties als gevolg van natuurrampen en gewapende conflicten. Veel van deze noodsituaties komen voor in landen waar het overheidsapparaat nauwelijks functioneert. Dat stelt bijzondere eisen aan de hulpverlening tijdens het conflict en daarna. In mijn onderzoeken richt ik mij op de vraag hoe de hulpverlening zó georganiseerd kan worden dat mensen op eigen kracht verder kunnen.
Gedrevenheid
Ik voel mij enorm betrokken bij de onderwerpen waar ik mee bezig ben. Die gedrevenheid vind je overal binnen Wageningen UR. Het is een grote organisatie, wat betekent dat je over bepaalde competenties moet beschikken om je weg te kunnen vinden. Maar waar je ook bent: bij iedereen voel je de maatschappelijke betrokkenheid, de wil om in contact te staan met maatschappelijke actoren. Het leukste van Wageningen UR vind ik het kosmopolitische karakter van de universiteit. Het is geweldig om studenten van over de hele wereld te hebben.”
Na OBA Live kunnen de luisteraars een paar uurtjes iets voor zichzelf doen. Om nul uur, het begin van de woensdagochtend, komt De Nachtgast in de ether met als gast islamoloog en bekeerd moslima Anne Dijk.
Anne Dijk groeide op in een protestants gezin, waar haar vader dominee was. Ze kreeg automatisch de christelijke traditie mee. Al op jonge leeftijd begon ze zingevingsvragen te stellen. In het dagelijkse leven miste ze ‘iets’.
Het gesprek gaat over die zoektocht, de recente terroristische aanslagen in Parijs en de overeenkomsten en verschillen tussen de Islam en het boeddhisme.