China blijft gekant tegen de ontvangst van de Dalai Lama door autoriteiten van ‘welk land dan ook’. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekend gemaakt. Hij reageerde daarmee op een bericht van het Witte Huis dat president Barack Obama de Tibetaanse spirituele leider komende donderdag op het nationale gebedsontbijt zal ontvangen. Op een persconferentie in Peking noemde de woordvoerder dat schadelijk voor de bilaterale betrekkingen.
De Dalai Lama, die al jaren geen politieke verantwoordelijkheid draagt en geen staatshoofd is, zal niet als speciale gast van de Amerikaanse president worden ontvangen. De twee zullen elkaar niet rechtstreeks ontmoeten. De Dalai Lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelugorde, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme. Hij maakt deel uit van een aantal religieuze leiders die voor het ontbijt zijn uitgenodigd. Op de bijeenkomst wordt het belang van godsdienstvrijheid benadrukt.
Chinese ambtenaren reageerden woedend toen bekend werd dat Obama voor de derde keer in korte tijd de Dalai Lama in Washington zal ontmoeten. Peking beschouwt de Dalai Lama als een gevaarlijk separatist in zijn strijd voor een onafhankelijk Tibet.
Voor het gebedsontbijt krijgen elk jaar ongeveer 3500 politici, diplomaten en religieuze leiders een uitnodiging. De organisatie rouleert tussen Democraten en Republikeinen en Senaat en Huis van Afgevaardigden.
Bron BNN