Er is steeds minder ruimte voor geestelijk verzorgers in de zorg. Steeds minder geestelijk verzorgers krijgen een fulltime-baan en vaak moeten uren worden ingeleverd. Er werken nu nog zo’n achthonderd geestelijk verzorgers in een zorginstelling.
Dat stelt Simon Evers, voorzitter van de Vereniging van Geestelijke Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ), tijdens een symposium over de toekomst van de geestelijke verzorging in Groningen.
Evers ziet een terugloop van arbeidsplaatsen voor geestelijk verzorgers en wijt dit aan fusies, bezuinigingen, veranderingen in de zorgwetgeving en de “kerkelijke kaalslag”. Ook wil de overheid een forse vermindering van het aantal ziekenhuizen en instellingen. Dit heeft directe gevolgen voor de arbeidsplaatsen. Daarnaast is de verwachting dat meer zorg thuis plaats gaat vinden.
Volgens Evers rekende de beroepsgroep te lang op steun van zendingsorganisaties en kerken. Daardoor is er niet voldoende benadrukt wat voor belangrijke rol de geestelijk verzorger heeft in het herstelproces van patiënten, waardoor dit nu wordt onderschat. De voorzitter van de VGVZ zou graag zien dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar het belang van de geestelijk verzorger en de meerwaarde voor de genezing en het welzijn van patiënten. Dit sluit volgens Evers ook aan bij wat het Europees verband van geestelijk verzorgers vraagt.
Bron cvandaag