Een vrouw uit Nieuw Zeeland wordt door de beheerder van het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja ervan verdacht in de tempel Bayonne een boeddhistisch beeld te hebben vernield. Tempelwachters troffen de vrouw naast het in vier gebroken stukken liggende standbeeld aan. Het standbeeld zou een replica zijn. Angkor Wat is volgens de Unesco een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Zuidoost-Azië.
Volgens Cambodjaanse media bezocht de vrouw zaterdag de populaire toeristische attractie van Angkor Wat maar werd uiteindelijk aangetroffen in de in de 12e eeuw gebouwde tempel Bayon. De toeriste werd door personeel van de tempel voor verhoor aangehouden, maar later weer vrijgelaten. Verondersteld wordt dat de vrouw erna naar Thailand is gereisd.
Volgens het NOS-journaal gaat het om een in Nieuw-Zeeland wonende Nederlandse toeriste. De vrouw was naar eigen zeggen onder invloed van een vreemde kracht.
De toeriste keerde na een bezoek aan Angkor Wat en de Bayontempel niet terug naar haar chauffeur. Ze werd de volgende ochtend gevonden door personeel. Dat schakelde de politie in, omdat overnachten in het Werelderfgoed verboden is. Pas toen de vrouw al was vrijgelaten, ontdekten beveiligers op de vloer van de Bayontempel de resten van een Boeddhabeeld.
De vrouw geeft toe dat ze het beeld van een meter hoog heeft vernield. Het hoorde volgens haar niet thuis in de tempel. Ze denkt dat ze gedurende de nacht door vreemde krachten werd bezeten. “Ik was mezelf niet”, zei ze tegenover de NOS.
“Een stem vertelde mij om de tempel op te ruimen, omdat het de tempel was van de godin Innana en niet van Boeddha.” De Nederlandse, die naar eigen zeggen niet religieus is, gooide het beeld omver nadat de stem haar opdroeg op de plek van het beeld te gaan mediteren.
Het complex strekt zich uit over een gebied van meer dan vierhonderd vierkante kilometer, met inbegrip van beboste gebieden, en bevat de overblijfselen van de verschillende hoofdsteden van het Khmer imperium, vanaf de 9de tot de 15e eeuw.
De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. De tempel lag in de hoofdstad van het rijk, die tegenwoordig ook Angkor genoemd wordt, maar door de Khmers zelf Yasodharapura.
De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde van 1113-1150), en is de grootste piramide met verdiepingen op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Het monument van Angkor Wat berust op een bouwstijl die terugvoert op de stichting van de eerste steden en tempels in het gebied.
De Bayon is een mengsel van boeddhisme en hindoeïsme. Van beide religies vindt men afbeeldingen in de tempel. In tegenstelling tot de meeste heiligdommen in Angkor is de Bayon rond en is complexer, door de lange duur van de bouw, en het wordt niet door een muur omringd, maar door open zuilengangen. Momenteel bestaan er 37 deels weer opgebouwde torens, het origineel had waarschijnlijk 49 of 54 torens. Op de torens werden 200 gezichten van de Lokeshvara (Avalokitesvara) gehouwen, op sommige 4, op andere slechts 2 of 3.
Bron BNN.