Op 24 oktober organiseert Waerbeke VZW, de sociaal-culturele beweging rond stilte, rust en ruimte in Vlaanderen, zijn jaarlijkse Trefdag voor Stiltemakers in het concertgebouw van het Belgische Brugge. Eén van de keynote-speakers is Edel Maex, zen-leraar en psychiater, die vanuit het perspectief van mindfulness de thematiek zal toelichten. Kapstok is het jaarlijks ‘stilvallen van de kloktijd’ waar iedereen mee in aanraking komt, de uurwissel die elke laatste zondag van oktober in heel Europa wordt doorgevoerd en de zomertijd weer wintertijd wordt. Communicatief een symbolisch moment om de actuele nood aan stilte, rust en ruimte breed maatschappelijk aan de orde te stellen.
Het initiatief steunt volledig op het enthousiasme en de lokale inzet van instanties overal in Vlaanderen, Brussel en Nederland. Waerbeke treedt hierbij op als verbindende sociaal-culturele beweging, als inspirator en mentor. De jaarlijkse bijeenkomst is een proloog voor het ‘Kunstenfestival van de traagheid’, een op 8 en 9 november door het Concertgebouw Brugge georganiseerd evenement. Op diverse locaties in Brugge vinden dan meer dan twintig concerten, installaties, performances en gesprekken plaats in het kader van SLOW (36h). In dit festival staan traagheid, openheid en nieuwsgierigheid centraal. Een krachtig artistiek signaal in een steeds jachtiger wordende samenleving.
Wie ontkent dat de kans groter is iets kwaliteitsvols te realiseren als je er de tijd voor neemt? Geldt dit adagium niet a fortiori voor kunst? Denken, doen, slijpen, schaven, vallen en weer opstaan. Tijdens SLOW (36h) geven de organisatoren het publiek 36 uur tijd om stil te staan. En dat doe je enkel bij iets waardevols. De deelnemers gaan wandelen en halt houden in een maatschappij die loopt en de vlucht vooruit neemt. Kiezen staat tijdens SLOW (36h) niet gelijk aan verliezen. De organisatoren raden de deelnemers expliciet af om alles mee te maken. Volg de intuïtie en vergeet de klok: ‘tijd’ staat tijdens SLOW (36h) gelijk aan ‘duur’, de deelnemer bepaalt zelf hoelang hij verwijlt bij de performance waar hij binnenstapt.
Naar aanleiding van de samenwerking tussen Waerbeke en het Concertgebouw Brugge creëert beeldend kunstenaar Emiel De Keyser een ruimtelijke installatie. Hij gaat met recent werk in dialoog met de ‘stille architectuur’ van Robbrecht & Daem en de skyline van de oude stad.
Op deze Trefdag voor Stiltemakers ontmoeten professionals en betrokkenen elkaar rond een boeiend programma waarin plaats is voor inspiratie en uitwisseling rond praktijkvoorbeelden. Het is volgens de organisatoren een bijeenkomst vol inspiratie en ontmoeting voor al wie stilte een warm hart toedraagt. Samen exploreren de deelnemers actuele thema’s als levenslang, levensbreed leren, de kracht van stille ruimtes en de relatie tussen ondernemerschap en onthaasting.
Waerbeke vzw ijvert voor stilte, rust en ruimte, kwaliteitsvolle aandacht en eenvoud. Als sociaal-culturele beweging slaat ze een brug tussen overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en vormingsinstellingen, bedrijven en het ruime publiek. Waerbeke organiseert jaarlijks in Vlaanderen en Brussel haar campagne cultuur van de stilte.
Op zondag 26 oktober 2014, de dag waarop de zomertijd overgaat in de wintertijd, vindt de landelijke Dag van de Stilte plaats. Een dag waarop Waerbeke mensen will attenderen op het belang van rust en bezinning. Deze landelijke dag wordt voor de vierde keer georganiseerd. Tijdens de afgelopen edities hebben er honderden activiteiten plaats gevonden.
Voor meer informatie over de Trefdag
Componisten als Morton Feldman of John Cage, kunstenaars als Agnes Varda of de Japanse boeddhistische monnik Enkū wisten het al: met een minimum aan middelen kan je bijzonder veel zeggen. Een andere strategie om de essentie te bereiken, is herhaling, zoals Erik Satie en de bezwerende gregoriaanse gezangen ons leren. Traag evoluerende beelden en klanken, of ze nu van danser Marc Vanrunxt, schilder Bernard Van Eeghem of cultfiguur Phill Niblock komen; creatie zonder agenda leidt tot een massage van de zintuigen en – wie weet – spirituele ervaringen. Openheid en nieuwsgierigheid zijn de uitgangspunten voor wie aan SLOW (36h) deelneemt. Over SLOW (36h)