De Dalai Lama sluit niet uit dat hij na vijftig jaar ballingschap een historische bedevaart naar zijn Tibetaanse geboorteland maakt. Hij is daarover in informeel overleg met Chinese contacten, zo zei hij donderdag in een gesprek met het Franse nieuwsagentschap AFP. De Tibetaanse geestelijk leider sprak ook van zijn optimisme over de nieuwe leiders in Peking en zijn hoop op een vreedzaam einde van de verkiezingsproblemen en demonstraties in Hong Kong.
De Dalai Lama (79) bekritiseerde China over de behandeling van dissidenten. Maar hij onthulde zijn verlangen om een pelgrimstocht naar de voor Tibetanen heilige berg Wutai Shan in Tibet te maken. Hij zegt daarover in gesprek te zijn met contactpersonen in China, met inbegrip van “gepensioneerde ambtenaren”. “Het is nog niet afgerond, nog niet, maar het idee is daar,” zei hij tijdens de viering van de het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede, 25 jaar geleden. ‘De gesprekken zijn informeel, ik spreek daarover met vrienden, die oprecht geïnteresseerd zijn.’
De hoop van de Dalai Lama wordt gevoed door signalen die Chinese ambtenaren afgeven. ‘Onlangs hebben sommige Chinese ambtenaren, bijvoorbeeld de plaatsvervangend partijsecretaris in het autonome gebied van Tibet, ook de mogelijkheid genoemd van een pelgrimstocht naar die heilige plaats.’ Zijn reacties komen temidden van speculatie over een vermindering van de spanningen met China, die in het verleden de Tibetaanse spirituele leider een separatist noemde.
Vorige maand verscheen op een Chinese run website kort een anonieme blogpost, waarin de terugkeer van de Dalai Lama in positieve bewoordingen werd begroet. Het werd door sommige deskundigen gezien als een aanwijzing dat China de toon wat aan het verzachten is over Tibet – een mening die wordt gedeeld door de Dalai Lama. Hij is optimistisch over de Chinese president Xi Jinping en verwelkomt recente opmerkingen van de president over het belang van het boeddhisme in de Chinese maatschappij.
De Dalai Lama sprak ook over de weigering door de Zuid-Afrikaanse regering om hem een visum te verstrekken. Hij beschuldigde de autoriteiten van het ‘pesten van een eenvoudig persoon.’
Bron BNN