Een groep Tibetanen onder wie leden van het Tibetaans Jeugdcongres heeft vandaag, op de eerste dag van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan India, bij de Chinese ambassade in New Dehli gedemonstreerd tegen dat bezoek en de bezetting van Tibet door China. De demonstranten werden begeleid door de politie. De politie had, op basis van eerdere ervaringen de veiligheidsmaatregelen in de Indiase hoofdstad aangescherpt om het bezoek van de Chinese president soepel te laten verlopen.
De demonstranten schreeuwden anti-China leuzen. In Majnu Ka Tilla, de belangrijkste Tibetaanse wijk in New Dehli, was ook veel politie aanwezig. Tot kort na de middag is er geen melding gemaakt van arrestaties.
Een andere activistische groep, studenten voor een Vrij Tibet (Students For a Free Tibet), organiseerde deze week ook al een protest tegen China bij de India Gate, een gedenkteken in het hart van de hoofdstad New Delhi. Een half dozijn demonstranten ontvouwden een spandoek waarop de tekst: ’De onafhankelijkheid van Tibet is de veiligheid van India.’
Het in India gevestigde Tibetaans Jeugdcongres (TYC), een organisatie die streeft naar de onafhankelijkheid van Tibet, verzond vorige week een brief aan India’s eerste minister Narendra Modi, en drong er bij hem op aan om de kwestie Tibet met Xi Jinping te bespreken. ‘Wij geloven dat een duurzame vrede en veiligheid voor India langs de grenzen van de Himalaya alleen is gelegen in een vrij Tibet,’ zegt de organisatie. India en China zijn al decennia in conflict met elkaar. Af en toe zijn er schermutselingen tussen beide landen over territoriale geschillen langs de lange, gemilitariseerde grens. Deze week nog beschuldigden de Indiase autoriteiten China ervan dat Chinese militairen de aanleg verstoorden van een kanaal in de Himalaya-regio van Ladakh.
Voorzitter Tenzig Jigme van het Tibetaans Jeugdcongres spreekt van een voorzichtig optimisme in de regering van Modi, waar het het innemen van standpunten over de kwestie Tibet betreft. Modi neemt volgens Jigme een zeer stevig en onvermurwbaar standpunt in over kwesties van de Indiase veiligheid.
India heeft een lange en complexe relatie de Tibetanen. Toen ruim een halve eeuw geleden China Tibet bezette, vluchtten duizenden mensen — met inbegrip van de spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme, de Dalai Lama — naar India, waar hen een hartelijk welkom wachtte. De goede band met de Tibetanen is China een doorn in het oog.