Waarschijnlijk in een poging positieve publiciteit te generen over een ‘open’ Tibet nodigt China- onder strakke regie, geselecteerde buitenlandse journalisten en gesponsorde bezoekers uit voor het deelnemen aan tochten door de Tibetaanse regio. Onafhankelijke journalisten worden niet toegelaten in Tibet. Toeristen mogen Tibet alleen in in door de autoriteiten gecontroleerd groepsverband

China heeft ook militairen en ambtenaren uit 46 landen uitgenodigd voor zo’n tour. China’s officiële persagentschap Xinhua meldde deze week dat 96 militaire ambtenaren en hun partners vrijdag aan een reisje door het autonome gebied van Tibet deel zullen nemen.

Volgens het Chinese ministerie van defensie zullen de bezoekers worden geïnformeerd over de militaire opbouw in Tibet. De presentatie is volgens critici gericht om de zorgen over China’s militarisering van het Tibetaanse Plateau, die sterk is toegenomen in de afgelopen jaren, weg te nemen. Met name het naburige India is daar ongerust over. De militaire ambtenaren en hun partners zullen ook een Tibetaanse farmaceutische fabriek bezoeken, en een kijkje nemen in huizen van Tibetanen en lokale schilderachtige plekjes, zo meldt het ministerie. Het programma is gericht op de verbetering van de kennis van de deelnemers van het leven van de Tibetaanse bevolking en de bevordering van de samenwerking tussen de Chinese en buitenlandse legers.

Bron Tibetan Review. Omslagfoto Ronald Bruining.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu