De Chinese boeddhistische gemeenschap in Nederland vierde vandaag met een receptie in een restaurant in Maarssen het feit dat de werkzaamheden aan de eerste Europese tempel van de invloedrijke Chinese boeddhistische orde Putuo Mount- door drie uit China naar Nederland gevlogen monniken van de orde officieel zijn begonnen. Weliswaar is de tempel in een voormalige gereformeerde kerk in een buitenwijk van Utrecht nog niet in gebruik genomen- de schilders zijn er nog druk bezig, maar binnen, in de verschillende ruimten, doet niets meer denken aan de originele bestemming van het gebouw.
Namens de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) sprak bestuurslid Paula de Wys de ongeveer zestig genodigden toe. Zij prees de samenwerking tussen de Chinese boeddhistische gemeenschap en andere boeddhistische organisaties in Nederland. Cees van Oosten, die in de procedure die tot de aankoop van het kerkgebouw vooraf ging als bemiddelaar en adviseur van de Chinese boeddhistische gemeenschap optrad, prees vooral de snelheid waarmee het project wordt gerealiseerd.
Een cameraploeg maakte vandaag voor de boeddhistische omroep (BOS) opnamen van de bijeenkomst in Maarssen. Naar verwachting volgend jaar september zal de documentaire- waarin de relatie tussen deze tempel en de moedertempel in China worden benadrukt worden uitgezonden. De producenten van de film laten aan de hand van de vestiging van de Chinese tempel in Utrecht en de verbinding met de tempel van Putuo Mount in China de zoektocht zien binnen dat eeuwenoude Chinese boeddhisme naar een nieuwe samenhang in een moderne westerse maatschappij. Ook gezien vanuit het standpunt van Nederlandse boeddhisten.
De plannen van de orde om in Nederland een tempel te vestigen zijn in een snel tempo gerealiseerd. Pas in augustus vorig jaar bezocht een delegatie van monniken, met aan het hoofd abt Daoci van de Putuo Mount-orde, Nederland. Ze stelde zich op de hoogte van de mogelijkheden, vestigingsplaats en financiering van de nieuwe tempel. Die in naam en in opdracht van de moedertempel in China gerealiseerd zou moeten worden, maar waarvoor de financiers in de Nederlandse Chinese gemeenschap gevonden moesten worden. In nog geen half jaar tijd telden achtenveertig in Nederland wonende Chinese belangstellenden ieder tienduizend euro neer om de koop te realiseren. Zij zijn nu als aandeelhouders verenigd in een stichting die het zakelijke beheer van het gebouw voert. Dat was ook de voorwaarde die de gemeente Utrecht stelde bij de verkoop van de kerk aan de Adriaan van Bergenstraat.
Met de kerk en het ombouwen tot Chinese tempel wordt een langgekoesterde droom van de Nederlands Chinese initiatiefnemer en zakenman Hu wordt bewaarheid. Hu gaat overigens geen enkele officiële functie binnen de tempel of stichting bekleden. Hij is voorzitter van de Chinese boeddhistische vereniging in Nederland. Aan de tempel zijn in de toekomst tenminste twee senior monniken verbonden.
Putuo, waarnaar de orde is genoemd, is een van de vier heilige bergen in het Chinees boeddhisme. De andere bergen zijn Mount Wutai (Manjusri), Mount Jiuhua (Ksitigarbha) en Mount Emei (Samantabhadra). Mount Putuo is gelegen op een eiland, zuidwest van Shanghai, in de Chinese Oostzee. Op een redelijk klein gebied zijn veel boeddhistische tempels en heiligdommen te vinden. Elk jaar, op 19 februari, 19 juni en 19 september, komen miljoenen pelgrims naar het eiland, voor de viering van de geboortedag van Guanyin, een voor veel boeddhisten heilige bodhisattva. Al meer dan duizend jaar is Mount Putuo een pelgrimsoord. Tijdens de Tang-dynastie, gelijk met de ontwikkeling van de zijderoute, ontwikkelde Putuo Mountain zich met Guanyin tot een befaamd centrum in het Chinees boeddhisme.
bekijk ons beeldverslag ‘Putuo Tempel Utrecht receptie Maarssen 26 8 2014’ op YouTube