De Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet, heeft dinsdag in Choglamsar in Leh (India), gepleit voor een realistische oplossing van de kwestie Tibet. Hij waarschuwde dat als die alleen door de bril van de geschiedenis zal worden bekeken, de situatie alleen maar zal verslechteren. Onder verwijzing naar de Israëlisch-Palestijnse onrust, zei hij dat het Midden-Oostenconflict niet is opgelost omdat van beide zijden de historische context gebruikt wordt om de territoriale aanspraken te rechtvaardigen. De Dalai Lama zei dat Peking en de Tibetanen zich moeten inspannen en een eind maken aan hun geschil door compromissen te sluiten en door wederzijdse belangen te respecteren.
‘Politieke veranderingen moeten worden bezien vanuit een realistisch hoek, niet alleen door het prisma van geschiedenis, ‘ zei de Dalai Lama in een interview met RFA. ‘Bijvoorbeeld, de Palestijnen en de Israëlische Joden leggen huidige claims op basis van het grondgebied uit het verleden. Daardoor is het Midden-Oostenconflict sinds 1948 alleen maar verergerd,’ zei hij. De Chinese autoriteiten en de Tibetanen moeten de crisis van het Midden-Oosten beschouwen als een voorbeeld om de realiteit van de situatie (in Tibet) te aanvaarden, zei de Dalai Lama.
“In de Tibetaanse kwestie moeten we de wederzijdse belangen van zowel Tibet als Peking in het oog houden, in plaats van een ik win, jullie verliezen beleid. Dat is niet nodig, en zal de situatie niet oplossen. ‘ De 79-jaar oude Dalai Lama leeft in ballingschap in India, waar hij naartoe vluchtte na een mislukte nationale opstand in Tibet in 1959 tegen de Chinese bezetting. Hij is al meer dan vijf decennia het gezicht en het symbool van de Tibetaanse strijd voor vrijheid. De Dalai Lama is voorstander van echte autonomie voor Tibet, op basis van zijn middenweg aanpak, die geen scheiding met China beoogt.
Een dialoog tussen Peking en afgevaardigden van de Dalai Lama heeft sinds 2002 heeft na negen formele gespreksrondes en een informele bijeenkomst tot geen enkel resultaat geleid. Peking weigert op dit moment nog verder te praten De Dalai Lama zei dinsdag dat Peking zijn slogan ‘broederschap tussen alle volkeren’ waar kan maken door alle groeperingen in China een gelijke behandeling te geven en daar wederzijds voordeel uit te halen. ‘Vanuit een historisch oogpunt hebben Tibetanen en Chinezen een unieke relatie. Vanuit dat perspectief moeten we denken als het om wederzijds voordeel gaat.’
De Dalai Lama gaf het interview in Ladakh, waar hij was in het kader van Kalachakra initiaties. Gevraagd naar zijn lang gekoesterde wens om een Kalachakra ceremonie ook in China uit te voeren, zei hij dat het boeddhisme is gegroeid in ’s werelds meest bevolkte land. Hij verwees naar een toespraak van de Chinese president Xi Jinping tijdens een bezoek aan Frankrijk, waarin Xi zei dat boeddhisme een belangrijke rol heeft gespeeld in de Chinese cultuur.
‘Als een leider van de communistische partij van China zoiets zegt verbaast dat, is het een nieuw idioom, een nieuwe statement,’ zei de Dalai Lama. XI sprak zich daar over uit in een toespraak in het hoofdkwartier van de UNESCO in Parijs, in maart van dit jaar. De Chinese president zei dat, nadat het boeddhisme werd ingevoerd in China, deze religie in een langdurige periode integreerde met het inheemse confucianisme en taoïsme en slotte het boeddhisme werd met Chinese kenmerken. ‘ Het gaf een diepe impact op de religieuze overtuiging, filosofie, literatuur, kunst, etiquette en gewoonten van de Chinezen’’ , zei Xi.
Bron BNN.