De door de Spaanse justitie uitgevaardigde arrestatiebevelen tegen vijf Chinese leiders vanwege hun vermeende misdaden –genocide- tegen het Tibetaanse volk worden ingetrokken. De hoogste Spaanse rechtbank heeft de onderzoeksrechter te verstaan gegeven dat hij zijn werk moet staken.
In het onderzoek werd onder meer de rol van oud-premier Jiang Zemin onder de loep genomen. In het verleden werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen hem, ex-premier Li Peng en drie andere Chinezen. Door de uitspraak van het hof komen aanklachten wegens genocide en het martelen van leden van de Falun Gong groep in China te vervallen..
Volgens nieuwe Spaanse wetgeving, die in het voorjaar tot stand kwam onder druk van de Chinese regering, mogen in Spanje alleen nog misdaden tegen de menselijkheid worden aangekaart als het gaat om Spaanse verdachten in het buitenland en buitenlandse verdachten die in Spanje wonen.
In februari van dit jaar beval rechter Ismael Moreno van het Spaanse Hooggerechtshof de arrestatie van de voormalige Chinese president Jiang Zemin en de voormalig premier Li Peng en een aantal andere Chinese leiders, op beschuldiging van genocide in Tibet. De zaak tegen de voormalige Chinese leiders werd aangebracht door een aantal Tibetanen en viel onder de erkenning door Spanje van universele jurisdictie – het beginsel dat misdaden tegen de menselijkheid over de grenzen heen kunnen worden vervolgd.
‘Onder het toezicht van Jiang hebben ondergeschikten hun macht misbruikt tegen het Tibetaanse volk, waardoor hij verantwoordelijk is voor de marteling en andere grove schendingen van de mensenrechten’, zo motiveerde Moreno zijn uitspraak.
De rechter beval Interpol om de arrestatie van Jiang voor genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. Opdrachten tot vergelijkbare misdrijven zouden ook door Li en andere Chinese ambtenaren zijn verstrekt in de jaren tachtig en negentig. De Chinese minister van buitenlandse zaken riep Spanje in februari op om verdere rechtszaken tegen Chinese leiders inzake Tibet stop te zetten.
Twee Tibetaanse steungroepen en de boeddhistische monnik met Spaanse nationaliteit Thubten Wangchen maakten in Spanje in 2006 een zaak aanhangig tegen de voormalige Chinese leiders wegens het plegen van genocide in Tibet. Tibetaanse mensenrechtenorganisaties hebben altijd gevreesd dat Spanje zou zwichten voor de druk van China en de processen tegen de Chinese leiders stop zou zetten.
Het Spaanse Hooggerechtshof stopte maandag met zeven van de negen stemmen de twee gerechtelijke onderzoeken naar vermeende gevallen van genocide en mensenrechtenschendingen door de Chinese autoriteiten. De Spaanse justitie was in 2006 dat onderzoek begonnen. Het is nu gestopt omdat er geen Spaanse slachtoffers in het geding zijn. Ook zijn er geen Spaanse daders bij betrokken. De arrestatiebevelen waren tegen het zere been van de Spaanse regering die een verslechterende relatie met China vreesde.
De Spaanse regering ontkent overigens dat de nieuwe wet onder druk van de Chinese regering tot stand kwam.