Graficus en beeldend kunstenaar Mark Schalken is een van de vier kunstenaars die in maart en april deelnamen aan het door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Hoek georganiseerde vriendelijk experiment Boeddha in de Linie. Mark, Leen Kaldenberg, Airco Caravan en Raoul Deleo brachten ieder twee weken door in een atelier en bomvrije bunker in Werk aan het Spoel langs de rivier de Lek in Culemborg.
Afgelopen zaterdag was de officiële opening van de gelijknamige expositie, die door ongeveer honderd mensen werd bijgewoond. Het werk van de vier kunstenaars is tot 1 juni te zien in Kunstfort Asperen in Acquoi, van woensdag t/m zondag. Het Boeddhistisch Dagblad zal deze week uitgebreid verslag doen van de bijzondere expositie.
Mark Schalken kwam met alleen een rugzak naar Werk aan het Spoel en haalde ter plaatse zijn materiaal- hout en wilgentenen, waarmee hij bijzondere installaties bouwde, zo fragiel en tegelijkertijd zo krachtig. Ze voeden de omgeving en brengen lucht in het soms sombere landschap. Van zijn werk liet hij door Emil van Zuylen, filmmaker bij de boeddhistische omroep, een korte, bijzondere film maken, die hier te zien is.
Na het Zuyderzeecollege studeerde de uit Emmeloord afkomstige Schalken aan de Design Academy in Eindhoven en de kunstacademie in Breda. Hij woont en werkt tegenwoordig als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar in Amsterdam en is mede-eigenaar van bureau de Ruimte ontwerpers. Schalken is bezig de laatste hand te leggen aan zijn poëtisch fotoboek ‘Polderlichaam, jongensjaren in de Noordoostpolder’.
Om de helft van de productiekosten te dekken, financiert hij het boek via crowdfunding. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf deze week verzekeren van een exemplaar door vooraf in te tekenen via www.voordekunst.nl. ‘Polderlichaam’ wordt begin september gepresenteerd in de Emmeloordse boekhandel Marsman, gecombineerd met een expositie bij Theater ’t Voorhuys.
Sinds twaalf jaar komt Schalken geregeld terug naar de polder om te fotograferen. Afgelopen zomer rondde hij zijn boek af met fotosessies van de aardappeloogst bij biologische boer Digni van den Dries en portretten van enkele homojongeren uit Emmeloord.
‘Mijn zwart-wit foto’s zijn soms helder als het polderland, dan weer dromerig of duister van sfeer. De wisselwerking tussen onze omgeving en onze binnenwereld is een belangrijk thema. Hoe is het om je dromen te ontdekken, om bij een groep te willen horen of je eigen weg te zoeken?’
Het boek krijgt volgens de maker een groot formaat (24 x 34 cm) en een bijzonder ontwerp, speciaal voor mensen die houden van fotografie en mooie boeken, en verrast willen worden door een frisse blik op het polderland.
Het boek wordt gefinancierd via het crownfunding-platform voordekunst.nl. Op die site tonen kunstenaars hun projecten en kan iedereen sponsor worden of intekenen. In een 2-minutenfilmpje vertelt de maker meer over de achtergrond van zijn boek. Kijk op http://voordekunst.nl/vdk/project/view/2075-polderlichaam
Daarnaast is op www.polderlichaam.nl nu al een serie foto’s uit het boek te zien.
Voor meer informatie www.facebook.com/boeddhaindelinie