De boeddhistische televisie zendt vanmiddag de film Boeddha in de Linie uit. Vier door het boeddhisme geïnspireerde kunstenaars trekken zich twee weken terug in een fort aan de Lek. Wat is de invloed van de omgeving op de mens en op de kunstenaar?

Langs de rivier de Lek, in de uiterwaarden, ligt het fort Werk aan het Spoel. Leen Kaldenberg, Airco Caravan, Raoul Deleo en Mark Schalken reisden af naar deze plek om zich twee weken terug te trekken. Alle vier, op geheel eigen wijze, geïnspireerd door het boeddhisme.

Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken maakte met wilgentenen krachtige en ook kwetsbare installaties.

Logo boeddha in de linie organisatorenHet doel van het project is niet alleen om na veertien dagen met een prachtig kunstwerk het atelier te verlaten. Het gaat vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk, de natuur. Gedurende hun verblijf werken de kunstenaars in een relatief isolement.

Filmmaker Emil van Zuylen volgde de kunstenaars tijdens dit experiment. Wat doen de stilte en het natuurgeweld met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest één met de prachtige omgeving ? En wat is de relatie tussen kunst, beoefening en meditatie?

Regie: Emil van Zuylen

Zondag 14 september, 16:00 uur NPO2.

Idee en organisatie: Elisabeth Borg en Joop Hoek en Agnes Sommer.

Bron BOS.

Categorieën: BOS-tv en radio, BUN - Boeddhistische Unie Nederland, Beeldende kunst, Boeddha in de Linie, Media
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk