De Dalai Lama zal komende maandag in de Oude Zaal van het parlementsgebouw voor de Buitenlandcommissie van de Tweede Kamer een toespraak houden. De verbannen spirituele leider, die het komende weekeinde en maandag Nederland bezoekt, zal de Kamerleden een khata, een ceremoniële sjaal, overhandigen..
In 2009 werd de Dalai Lama ook al door Kamerleden ontvangen toen hij Nederland bezocht. Vanwege zijn gevorderde leeftijd is het misschien de laatste keer dat hij in Nederland is. De Chinese regering is niet blij met de officiële ontvangt door Kamerleden van de Dalai Lama en probeert ontmoetingen tussen de Dalai Lama en officiële vertegenwoordigers te voorkomen. De Chinese ambassadeur stuurde in 2009 een brief naar de Kamer om te protesteren tegen het gesprek. Daarop liet de Kamer weten dat ze zelf bepaalt met wie ze spreekt. Als straf weigerde het Chinese Volkscongres later een Kamerdelegatie te ontvangen
In Noorwegen, waar de Dalai Lama morgen arriveert, zetten leden van politieke partijen en mensenrechtenorganisaties het Noorse parlement onder druk om de spiritueel leider toch te ontvangen. Dat zag ervan af vanwege de toch al gespannen verhouding met Noorwegen inzake onder meer de mensenrechten.
De Dalai Lama, de 78-jarige geestelijk leider van de Tibetanen en winnaar van de Nobel Vredesprijs, brengt aanstaand weekend een bezoek aan Nederland. Zaterdag 10 mei arriveert de Dalai Lama op Schiphol en zal hij daar de media te woord staan. Een dag later, op zondag 11 mei geeft hij een boeddhistische les, gevolgd door de lezing ‘Welzijn, wijsheid en compassie’ in Ahoy in Rotterdam.
Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld. De Dalai Lama: “Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.”
Voorafgaand aan zijn bezoek aan Nederland is de Dalai Lama in Noorwegen waar het Nobel Instituut hem heeft uitgenodigd voor een feestelijk memorandum. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de Nobelprijs voor de Vrede aan de Dalai Lama werd toegekend voor zijn geweldloze strijd voor de bevrijding van Tibet en zijn inspanningen voor een vreedzame oplossing met China. De Dalai Lama is in Nederland op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van alle Tibetaans boeddhistische tradities in Nederland, de International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland. In 2009 was de Dalai Lama voor het laatst op bezoek in Nederland.