Begin mei geeft tulku Trinlay Rinpochee, de eerste Westerse reïncarnatie in de Karma Kagyu school die erkend is door de XVIde Karmapa, in het Tibetaans instituut Yeunten Ling in het Belgische Huy, onderricht over de vijf aggregaten: wat betekent het niet-zelf van de persoon? De organisatie noemt het een uitzonderlijk bezoek.

Tulku Trinlay Rinpochee is geboren in Zwitserland. Zijn moeder is Amerikaanse en zijn vader is Fransman. Nochtans is de eerste taal die hij leert Tibetaans. Z.E. Kaloe Rinpochee zorgt voor de opleiding van de jonge Trinlay in zijn klooster in Sonada. Als hij 17 jaar is start hij de studie van Westerse filosofie aan de Sorbonne. Momenteel reist hij vier tot vijf maanden per jaar door Europa, Amerika en Azië om dharma-onderricht te geven. De overige tijd besteedt hij aan studie en retraites.

Trinlay Rinpochee geeft het seminarie voor al wie de filosofische en psychologische basisprincipes van het boeddhisme wil begrijpen. Ons bestaan is doordrongen van ongenoegen omdat we de kenmerken van de werkelijkheid niet inzien, met name de vergankelijkheid en het niet-zelf. In de analyse die de Boeddha ons voorstelt, speelt de onwetendheid over het niet-zelf een belangrijke rol.

Verlichting is enkel mogelijk indien men zich van de illusie van het zelf ontdoet. Zo stelt het boeddhisme dat er geen zelf is en dat de persoon uiteindelijk niet bestaat. Het ego dat we dagdagelijks ervaren heeft geen enkele werkelijkheidswaarde. Om deze basisstelling te kunnen begrijpen, gaan we het zelf als essentie van de persoon onderzoeken en de argumenten evalueren die zijn bestaan weerleggen. We zullen in detail de psychische & fysieke componenten (vijf aggregaten) van de persoon onderzoeken door middel van de classificaties die de teksten van de Abhidharma aangeven.

Het onderricht wordt gegeven in het Frans en vertaald in het Nederlands.

Instituut Yeunten Ling te Huy
Donderdag 1 t/m zondag 4 mei, 10u30 – 16u30
Uitleg over de vijf aggregaten : wat betekent het niet-zelf van de persoon ?
Bron BUB.

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Eerste Westerse reïncarnatie in de Karma Kagyu school in Huy

  1. Judith van Dongen schreef:

    Hallo, Waar wordt dit onderricht door Tulku Trinlay Rinpochee gegeven? Ik wil er graag heen als dit in Nederland is.

    Hartelijk groet,

    Judith v Dongen