China heeft de bij de 55ste verjaardag van wat genoemd wordt ‘de ontmanteling van de Tibetaanse regering in Lhasa’ in 1959, na de vlucht van de Dalai Lama uit Tibet, het zogenoemde middenwegmodel van de Dalai Lama-waarin autonomie voor de regio, nadrukkelijk afgewezen. In een donderdag op de Tibetaanse staatstelevisie uitgezonden toespraak zei de hoogste ambtenaar van de Tibetaanse autonome regio [TAR], Losang Gyaltsen, dat de verhullende aanpak van de Dalai Lama de onafhankelijkheid van Tibet tot doel heeft.
“Tibet kan niet onafhankelijk zijn, noch kan er sprake zijn van een semi-onafhankelijkheid of verkapte onafhankelijkheid,” zei Gyaltsen, staand naast de nationale vlag van China. Hij voegde eraan toe dat China de strijd tegen een “westelijk vijandelijke leger” en de “Dalai-kliek” een belangrijke politieke strijd voor eenheid vindt ten opzichte van scheiding, democratie versus autoritarisme, en vooruitgang ten opzichte van achterstand.
Künga Tashi, die in New York voor de Tibetaanse regering in ballingschap werkt, zei dat de toespraak aantoont dat de Chinese leiders niet bereid zijn tot compromissen om het Tibetaanse probleem op te lossen. “De middenweg-aanpak staat voor het Chinese subsidiariteitsbeginsel. We willen niet van China gescheiden worden als we een zinvolle autonomie krijgen.”
Naast de toespraak donderdag, zijn Chinese ambtenaren deze week een campagne begonnen om te benadrukken hoeveel de omstandigheden in Tibet zijn verbeterd sinds China (het land) overnam. De in ballingschap levende voormalige minister-president van Tibet, Kälsang Gyaltsen Bapa vindt dat de vergelijking van oude en moderne samenlevingen gewoon een excuus is. “China heeft geen historische en juridische ondersteuning om Tibet te bezetten,” vertelde hij aan de Voice of America. ‘Ze zeggen, het oude Tibet was donker en achterlijk, en zij kwamen om Tibet te ontwikkelen. Dergelijke uitspraken werden ook door andere kolonisten gebruikt.”
Bron BNN.