Zaterdag 22 maart arriveert de Chinese president Xi Jinping voor een staatsbezoek aan Nederland, voorafgaande aan zijn deelname aan de Nuclear Security Summit in Den Haag. Xi is een jaar aan de macht en heeft in die periode enkele hervormingen voorgesteld, waaronder de afschaffing van heropvoeding door arbeid. De dagelijkse realiteit in China en Tibet toont echter geen verbeteringen in het mensenrechtenbeleid. In tegendeel, de situatie in Tibet is dramatisch verslechterd.
“De initiële hervormingen van de Chinese regering omvatten géén vooruitgang in de verbetering van de mensenrechten in Tibet – er werd door China juist systematischer en hardhandiger opgetreden. Dat geldt vooral voor Tibetaanse gebieden waar onrust en zelfverbrandingen plaatsvinden. De zelfverbrandingen, inmiddels 129, worden met ongekend harde maatregelen gecriminaliseerd,” zegt Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet (ICT).
Op het internationale platform heeft China tijdens VN Universal Periodic Review (UPR) in 2013 opnieuw geprobeerd om de beoordeling van haar verplichtingen inzake de mensenrechten te ondermijnen, door de meeste aanbevelingen van lidstaten over de mensenrechtenschendingen in Tibet te verwerpen. ICT verzoekt premier Rutte om tijdens zijn gesprekken met president Xi de verontrustende mensenrechtensituatie in Tibet ter sprake te brengen.
Tsering: “Nederland is gegrondvest op mensenrechten en democratie, en heeft zich daardoor verplicht om deze waarden via haar buitenlandse beleid te bevorderen. De Nederlandse regering moet verzekeren dat deze belofte geen lege retoriek blijft, maar een prioriteit krijgt op de agenda tijdens de ontmoetingen met de Chinese autoriteiten. In 2013 hervatte de Nederlandse regering de mensenrechtendialoog met China en in dat licht moeten er dan ook concrete verbeteringen in Tibet plaatsvinden.”
Nederland is na Duitsland de grootste handelspartner met China en ICT gelooft dat Nederland en China alleen echte strategische partners kunnen worden als er positieve en concrete ontwikkelingen in de mensenrechtensituatie in Tibet, en de rest van China, plaatsvinden.
Tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Nederland vindt er op 24 maart een Tibet-manifestatie plaats op het Malieveld in Den Haag, georganiseerd door de International Campaign for Tibet, de Tibetaanse gemeenschap en de Tibet Support Groep.
Bron ICT. Foto ICT.
Sjoerd zegt
Voor mij is de vereenzelviging in de publiciteit van de grote aandacht voor de boeddhistische cultuur van Tibet met de staatsrechtelijke problematiek van Tibet in de relatie met China en haar daaruit voortvloeiende vrijheidsstrijd, altijd erg verwarrend en storend.
Mensenrechten moeten wat mij betreft overal eerbiedigt worden, ook in Nederland (zie asiel- en illegalenbeleid).