Elke week weer op de dinsdagavond ontvangen de boeddhistische radiomakers in OBA Live boeiende gasten. Ook morgen weer vanaf 19.00 uur via radio 5. De gesprekken vinden plaats in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, publiek is er meer dan welkom.
Entree is gratis, reserveren is niet nodig. Lees meer over adres, route, parkeren en eten.
Gasten zijn Tim Akkerman, de ex-zanger van Di-rect die nu vredesambassadeur is, en Gert-Jan Van Schaik, die drie jaar in retraite ging om zich te ‘resetten’ van zijn drukke bestaan. Jules Prast is tafelheer.
Jules Prast (1961) schrijft op een boeiende en informatieve manier over boeddhistische kwesties in onder meer het Boeddhistisch Dagblad. Hij studeerde af in de geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij enige jaren freelance journalist.
Na zijn militaire diensttijd als reserve-officier bij de luchtmacht werkte hij eerst voor het Ministerie van Financiën. Aansluitend bekleedde hij leidinggevende posities bij ABN Amro en Philips.
Om gezondheidsredenen moest hij een andere weg inslaan. Tijdens een cursus zenmeditatie kwam hij in aanraking met boeddhisme. Het duurde even voordat hij in deze nieuwe dimensie landde, maar sinds het kwartje viel, is hij een beoefenaar in de traditie van het zenboeddhisme.
Zijn boeddhistische naam, Taigu (Grote Dwaas), deelt Jules met Ryokan, de negentiende eeuwse Japanse zenmonnik en dichter. Evenals zijn beroemde dharma naamgenoot staat hij dicht bij het Reine Land Boeddhisme. Als oefening voor een leven in het teken van bevrijding is het reciteren van de nembutsu hem even dierbaar als de zazen. Daarnaast beoefent hij ook yoga.
Vanwege zijn beperkte fysieke conditie is schrijven voor Jules een belangrijk hulpmiddel. Het stelt hem in staat de vruchten van zijn studie van het boeddhisme te delen en hierover in gesprek te raken met anderen. Op deze manier is deze website dan ook bedoeld: als een poging te ontsluiten we er allemaal kan gebeuren op de boeddhaweg én als een uitnodiging tot dialoog met mensen van welke richting of overtuiging dan ook.
De radiomakers gaan gewoon verder waar OBA-Live stopt. Met Hemelsbreed, in de vroege nacht van dinsdag op woensdag 11 februari, 00:00, radio 5.
Is Bhutan een intolerant land?
Over Bhutan hoor je enkel goeds, lijkt het wel. Het Bruto Nationaal Geluk is een vermaarde methode om het geluk in het land te meten. Dat is een mooi gegeven, maar toch wonen er in Harderwijk Bhutanen die vanwege hun christelijke geloofsovertuiging uit Bhutan zijn gevlucht. Op zoek naar de rafelrandjes van het koninkrijk in de Himalaya.
Lees over deze kwestie ook het artikel dat eerder in het Boeddhistisch Dagblad verscheen.
Bron BOS.
AmnestyMember zegt
Human Rights Watch: Bhutan is responsible for ethnic cleansing. That is more then just some ‘rafelrand(jes)’!!! There are also reports of thousands who were tortured. Shadowside of Bhutan: “One Nation One People”-policy. Since 1990 there are 130.000 refugees in UNHCR camps in Nepal. Most of them are Hindu, some Catholic/Protestant.
http://www.hrw.org/news/2008/01/31/bhutans-ethnic-cleansing