Studenten van University College Roosevelt in het Zeeuwse Middelburg voeren een milieucampagne, waarin ze pleiten voor 100% plantaardige evenementen. Uit de enquête van deze week blijkt dat bijna 70% van de medewerkers en studenten de verandering naar een duurzamer voedselsysteem steunt.
Op steeds meer studentenevenementen is het aanbod al volledig plantaardig, zo hebben belangrijke evenementen zoals het herfstfestival, de kerstmarkt, liefdadigheids- en kerstgala’s die zich dit jaar al aangesloten.
Klimaatrechtvaardigheid
Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand, wat zou dat voor ons land betekenen? Strootman Landschapsarchitecten onderzocht dit samen met de Universiteit Leiden. De Van Eesteren-Fluck en Van Lohuizen Stichting selecteerde het onderzoeksvoorstel uit een groot aantal inzendingen en financierde het. Centrale thema’s in het ontwerpende onderzoek zijn klimaatrechtvaardigheid en ruimtegebruik. Het is een denkoefening, geen plan. Het onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert. Namelijk meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Het ruimtevraagstuk, in Nederland zo pregnant, blijkt gekoppeld te zijn aan onze keuzes voor dieet en productiemethoden.
Uit het onderzoek blijkt dat binnen onze landsgrenzen op natuurinclusieve wijze een gezond, volledig plantaardig dieet kan worden geproduceerd voor 20 miljoen Nederlanders. Dan blijft er nog steeds ruimte over voor diverse maatschappelijke ambities, zoals het halen van natuurdoelen, verbeteren van de landschappelijke kwaliteit, opvangen van de bevolkingsgroei en het vergroenen van de stad. We krijgen mooiere landschappen, schonere lucht, bodem en water. Een omslag levert winst op voor klimaatrechtvaardigheid, dieren(welzijn), mensen (gezonder!) en voor de economie! Want om antwoord te krijgen op de vraag wat een transformatie betekent voor de economie heeft econoom Max van der Sleen een Maatschappelijke Kosten-Baten-Analyse (MKBA) gemaakt. Zijn conclusie: Nederland-Veganland heeft de potentie om de Nederlandse economie over een periode van 20-25 jaar zo op en om te bouwen dat de Brede Welvaart in Nederland toeneemt.
Klimaatverandering
David Shaw, een van de campagnevoerders zegt: ‘Het is geweldig om te zien hoe gepassioneerd de UCR-gemeenschap is. Onze campagne gaat verder dan alleen het voedselaanbod; het is een statement over de ernst van klimaatverandering. We kijken uit naar samenwerking met de universiteit om dit werkelijkheid te maken.’
Ook dr. Inez Flameling van University College Roosevelt ondersteunt de campagne: ‘Minder vlees, eieren en zuivel eten is het beste wat we allemaal kunnen doen om de klimaatcrisis af te wenden.’
Deze campagne is onderdeel van het grotere Plant-Based Universities-netwerk, dat bestaat uit campagnes op 80 universiteiten in Europa. De Plant-Based Universities campagne heeft al op 12 universiteiten successen geboekt, waaronder Cambridge en de Universiteit van Graz.
Omschakeling
Onderzoek toont aan dat door in Nederland over te stappen naar een volledig plantaardig voedselsysteem, er 41% minder landbouwgrond nodig zou zijn in binnen en buitenland. Daardoor zouden we onze natuurdoelen kunnen halen, schonere lucht krijgen en de bevolkingsgroei goed op kunnen vangen. Een wereldwijde omschakeling zou maar 25% van de huidige landbouwgrond gebruiken, aanzienlijk minder water en tegen lagere kosten.
Plant-Based Universities, een campagne van Animal Rising, is een internationaal initiatief van studenten die pleiten voor 100% plantaardige catering op hun universiteiten. De groep stelt dat universiteiten de verantwoordelijkheid hebben om de klimaatwetenschap te volgen, die duidelijk de negatieve gevolgen van de veeteelt en visserij weergeeft. De campagne is actief in meer dan 80 universiteiten, met op elke universiteit een lokaal team gestart door gedreven studenten.
Bronnen:
[1] https://www.plantbaseduniversities.org/blog
[2] https://nederlandveganland.nl/ (pagina 61 van rapport)
[3] https://faunalytics.org/feeding-the-world-and-reducing-land-use-with-a-plant-based-diet/