Een rechtbank in Bangkok is donderdag begonnen met de behandeling van een Vietnamees verzoek tot uitlevering van een Montagnard-activist die door Vietnam wordt beschuldigd van terrorisme, maar die volgens rechtengroeperingen zal worden gemarteld als hij wordt teruggestuurd.
Y Quynh Bdap (32) een campagnevoerder voor etnische minderheden, wordt gezocht in Vietnam waar hij in januari bij verstek werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf na te zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij aanslagen in 2023 op overheidsinstanties in de provincie Dak Lak waarbij negen mensen om het leven kwamen.
De medeoprichter van de Montagnards Stand for Justice inheemse rechtengroep is sinds 2018 in Thailand en ontkent betrokkenheid bij het geweld van 2023. Hij mocht de hoorzitting van woensdag niet bijwonen en moest per teleconferentie deelnemen vanuit zijn cel waarin hij in voorarrest zit nadat Vietnamese functionarissen veiligheidsproblemen aanvoerden.
Erkend als vluchteling
De zaak heeft de Vietnamese houding tegenover andersdenkenden in de schijnwerpers gezet en ook de groeiende samenwerking tussen staten in de regio om elkaars dissidenten aan te pakken, aldus rechtengroeperingen. Op 11 juni arresteerden de Thaise autoriteiten Bdap omdat zijn visum was verlopen na een uitleveringsverzoek van Vietnam. Thailand erkent de vluchtelingenstatus niet, maar de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN heeft hem erkend als vluchteling en hij wacht op hervestiging in een derde land.
Human Rights Watch beschuldigde Thailand ervan dat het zich gedraagt als een “ruilbeurs” voor het uitwisselen van dissidenten en internationale normen aan zijn laars lapt. Onafhankelijke experts hebben Thailand opgeroepen om zich te houden aan de verplichting van non-refoulement, die verbiedt dat een persoon wordt teruggestuurd naar een land waar hij het risico loopt op vervolging of marteling, aldus het VN-kantoor voor rechten vorige maand. Volgens Human Rights Watch zitten er meer dan 160 mensen opgesloten in Vietnamese gevangenissen omdat ze kritiek hebben op de regering, waaronder milieuactivisten en activisten voor persvrijheid.