President Joe Biden heeft vorige week vrijdag een wetsvoorstel ondertekend dat er bij China op aandringt om de gesprekken met de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te hervatten om tot een “onderhandelde overeenkomst over Tibet” te komen, terwijl hij herhaalde dat de maatregel geen verandering in het Amerikaanse beleid betekent.
In zijn verklaring zei Biden dat de Resolve Tibet Act niets verandert aan het Amerikaanse beleid om de Tibetaanse Autonome Regio, of TAR, en Chinese provincies met een grote Tibetaanse bevolking te erkennen als onderdeel van de Volksrepubliek China. Maar voorstanders zeggen dat het nog steeds een belangrijke maatregel is omdat het de Chinese leiders onder druk zet om deze gebieden meer autonomie te geven.
De Dalai Lama, de spirituele leider van de meeste Tibetaanse boeddhisten, heeft opgeroepen tot “echte” autonomie voor Tibet, een benadering die de status van de regio als onderdeel van China accepteert, maar aandringt op meer culturele en religieuze vrijheden en versterkte taalrechten, die al worden verondersteld te worden beschermd door de grondwet van China.
Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het “een schending is van de lang gekoesterde standpunten en toezeggingen van de Amerikaanse regering en van de basisnormen die gelden voor internationale betrekkingen, zich op grove wijze mengt in de binnenlandse aangelegenheden van China, de belangen van China ondermijnt en een ernstig verkeerd signaal afgeeft aan de onafhankelijkheidsstrijders voor Tibet.