Milieudefensie vertrekt komende dinsdag met twee bussen naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, op woensdag 1 mei. De 100 activistische aandeelhouders vragen het bedrijf met klem om zijn uitstoot te halveren in 2030, zoals is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Eén van de vragenstellers is actrice Gaite Jansen.
Jansen maakt zich grote zorgen over de negatieve impact van grote vervuilende bedrijven, zoals Unilever, op het klimaat. “Ik heb van huis uit geleerd dat we moeten zorgen voor elkaar en voor de natuur. Dat doet Unilever duidelijk niet want de multinational kiest vooral voor zijn aandeelhouders, die sinds het klimaatakkoord van Parijs meer dan 45 miljard euro rijker zijn geworden. Maar geld voor een goed klimaatplan is er zogenaamd niet. Wij betalen met z’n allen de prijs voor de vervuiling van Unilever.”
In 2022 was Unilever verantwoordelijk voor de uitstoot van 111 miljoen ton CO2, dezelfde hoeveelheid uitstoot als 5,7 miljoen Nederlandse huishoudens. Unilever claimt dat het in 2030 39% minder CO2 gaat uitstoten, maar nieuw onafhankelijk onderzoek van Profundo toont aan dat daar weinig van klopt.
Winnie Oussoren van Milieudefensie: “Het huidige klimaatplan is zo lek als een boodschappenmandje. Daarom gaan we naar de aandeelhoudersvergadering en vragen we de CEO om een concrete Ja op onze eis: 48% CO2 reductie voor 2030. Wanneer we een Nee horen is Unilever wellicht de volgende grote vervuiler waartegen Milieudefensie een rechtszaak aanspant.”
Ontbossing en mensenrechtenschendingen
Meer dan de helft van Unilever’s winst is afhankelijk van palmolie, wat verwerkt wordt in voedings- en schoonmaakmiddelen, en bijdraagt aan ontbossing. Bovendien doet de multinational nog altijd zaken met bedrijven die gelinkt zijn aan grove mensenrechtenschendingen. “Unilever beloofde dat al haar producten in 2023 ontbossingsvrij zouden zijn, maar dat is niet zo. Hoe geloofwaardig is een grote vervuiler die zegt verantwoordelijkheid te willen nemen, maar nog altijd zaken doet met bedrijven die bijdragen aan ontbossing, mensenrechtenschendingen en het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering? Daarom gaan we naar de aandeelhoudersvergadering”, aldus Wouter Kolk, campaigner bij Milieudefensie.