Milieudefensie is komende maandag, 22 april, met meer dan 100 activistische aandeelhouders aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van ING in Amsterdam. De aandeelhouders van de milieuorganisatie vragen op een vreedzame manier of ING in 2030 minimaal 48% minder CO2 gaat uitstoten in absolute zin in de hele keten, dus scope 1, 2 en 3, ten opzichte van 2019. “ING is de bankier van de klimaatcrisis door olie- en gasbedrijven, ontbossing en zware industrie te steunen die de klimaatcrisis verergeren”, legt Winnie Oussoren van Milieudefensie uit.
Mensen hebben met hulp van Milieudefensie aandelen gekocht, waardoor zij bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig mogen zijn. De milieuorganisatie zal op deze manier verder juridisch bewijs tegen de bank verzamelen. Oussoren: “Als de CEO van ING, Steven van Rijswijk, onze vraag met een ´Ja´ beantwoordt, is dat goed nieuws voor het klimaat. Maar als we een ‘Nee’ horen, bevestigt het de noodzaak van onze klimaatzaak tegen de bank.”
Klimaatzaak ING
De milieuorganisatie startte in januari van dit jaar een rechtszaak tegen ING en eist onder andere dat de grootste bank van Nederland in 2030 48% CO2 reduceert ten opzichte van 2019. De eis gaat over alle uitstoot van ING, dus ook die van de vervuilende bedrijven waar de bank zaken mee doet, zoals de olie- en gassector. In 2023 was ING verantwoordelijk voor minstens 57 megaton broeikasgassen, ongeveer net zoveel als een land als Zweden, stelt Milieudefensie.
In 2021 won Milieudefensie de spraakmakende klimaatzaak tegen Shell, waardoor het olie- en gasbedrijf de uitstoot in 2030 met 45% verminderd moet hebben. De afgelopen weken diende in deze zaak het hoger beroep.
Wie betaalt, bepaalt
Oussoren: “99,9% van ING’s uitstoot komt voort uit leningen aan en samenwerking met vervuilende bedrijven. Daar kan de bank zich niet achter verschuilen, want wie betaalt, die bepaalt. De tijd van lege groene praatjes en loze beloftes is voorbij. Het is tijd dat ING zich aan internationale klimaatafspraken houdt. De eerste stap moet zijn dat ING een goed klimaatplan maakt, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, en dit ook eist van de door ING gefinancierde bedrijven.”
Unilever en KLM
Op 10 april waren de vreedzame activisten ook aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize, maar kregen ze geen bevestigend antwoord van CEO Frans Muller op de vraag of de multinational zijn uitstoot gaat verminderen in lijn met internationale klimaatafspraken. Na ING zal Milieudefensie ook aanwezig zijn bij de aandeelhoudersvergaderingen van volgens Milieudefensie grote vervuilers Unilever en KLM.