De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat hij een verzoek van Australië overweegt om de strafzaak tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange (52) in te trekken. De Australiër is in de VS aangeklaagd wegens onder meer het schenden van Amerikaanse spionagewetgeving, er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd als hij door de Britse overheid wordt uitgeleverd.
Assange probeert al meer dan tien jaar om die uitlevering aan de VS te voorkomen. Daarvoor vluchtte hij aanvankelijk naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zeven jaar verbleef. Het land hief dat op waarop de Britse politie hem uit het ambassadegebouw haalde. Sinds 2019 zit hij vrijwel in totale afzondering in een Britse cel.
Australië probeert al langer om de VS ervan te overtuigen de zaak tegen Assange te laten vallen. Het Australische parlement stemde in februari van dit jaar voor een motie waarin wordt opgeroepen Assange te laten terugkeren naar Australië. In Australië wordt gewezen op het grote verschil in aanpak van Assange en toenmalig CIA-analist Chelsea Manning die effectief, na tussenkomst va de president Barack Obama, zeven jaar gevangenisstraf uitzat voor het lekken van geheime documenten. Assange was daar bij betrokken.
De Australische premier Albanese zegt dat het tijd wordt dat er een einde komt aan de zaak. ‘Genoeg is genoeg’, vindt Albanese. Assange heeft volgens hem al een ‘substantiële prijs’ betaald en er zou geen belang meer mee gediend zijn om hem nog langer vast te houden.
Aanhangers van Assange vinden dat hij beschermd zou moeten worden als een klokkenluider en aanspraak kan maken op het recht op vrijheid van meningsuiting. Het Britse Hoge Hof stelde eind vorige maand een besluit over Assanges uitlevering aan de VS uit. Volgens de rechter is onduidelijk wat er met hem gaat gebeuren in de VS en of hem een eerlijk proces wacht. Zolang dat land geen garanties geeft over de behandeling van Assange, wordt hij niet uitgeleverd.