De voormalige Tibetaanse premier in ballingschap Lobsang Sangay heeft China beschuldigd van het vernietigen van de Tibetaanse identiteit, taal en cultuur sinds de Chinese troepen op 7 oktober 1950 de Tibetaanse regio binnentrokken. Het incident markeerde volgens Lobsang het begin van een donkere periode in de geschiedenis van het thuisland van het Tibetaanse volk.
‘China bezette ons land, brutaliseerde ons volk, ongeveer miljoen Tibetanen stierven door moord, honger en zelfmoorden. Kloosters werden vernietigd, schatten werden geplunderd, verbrand en verkocht. Duizenden jaren van beschaving die van Nalanda naar Tibet werden gebracht, werden in de as gelegd.’
In een poging om de Tibetaanse cultuur nieuw leven in te blazen in de reguliere Chinese cultuur, heeft Peking in de loop der jaren verschillende beleidsmaatregelen genomen die hebben geleid tot het verdwijnen van regionale cultuurelementen.
Officieel is China een atheïstische staat, maar het boeddhisme, dat wordt vereerd als een kracht die alle Tibetanen bindt, wordt al lange tijd door China vervolgd. De aanval op het geloof was zelfs de belangrijkste reden waarom verschillende monniken zich aansloten bij de guerrilla tijdens de Tibetaanse opstand van 1959.
‘Monniken wilden hun geloof verdedigen toen de Communistische Partij van China na de bezetting van Tibet de kloosters begon te vernietigen,’ zei Lobsang Sangay. De Chinese regering heeft zich ook bemoeid met de opvolging van de 14e Dalai Lama. De inmenging van Peking wordt gezien als een schending van de religieuze vrijheid van het Tibetaanse volk.
Lobsang: ‘Wij zijn boeddhistisch. Wij geloven in het begrip vergankelijkheid. Niets is blijvend. Je wordt geboren en je sterft. Waar je vandaag ook bent, morgen ben je er misschien niet meer. Alles is een cyclus, dus er is altijd hoop. Er is een Tibetaanse natie, er is een Tibetaanse beschaving, er zijn Tibetanen en er is een Tibetaans doel. Dat zal altijd blijven bestaan, wat er ook gebeurt’.
Marja Oosterman zegt
Er is één goed iets gebeurd door die Chinese inval en overheersing: Het Tibetaans boeddhisme is de hele wereld over gegaan en helpt nog steeds de rationele westerlingen de innerlijke weg te ontdekken.