Kunstenares Elle-Mie Ejdrup haalde in 1995 de krantenkoppen met haar kunstwerk Peace Sculpture: een laserstraal van 532 km lang langs de overgebleven Duitse bunkers aan de westkust van Denemarken. Filmmaker Alexander Lind blikt met The Light terug op de controversie en het levensverhaal van Ejdrup en benadrukt het belang van genuanceerde historische verhalen. Op 28 januari zullen zowel Ejdrup als Lind op de wereldpremière tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam aanwezig zijn.
Met Peace Sculpture verwijst de Deense Elle-Mie Ejdrup naar de geschiedenis van de bunkers en naar de Deense traditie om kaarsen aan te steken op Bevrijdingsdag. Het kunstwerk ontketende een nationaal debat in Denemarken over het donkere verleden van het land en de bevrijding van de nazi-bezetting. Veel mensen vonden het kunstwerk ongepast. Elle-Mie werd bedreigd en verstoten vanwege de seksistische berichtgeving in de media. Na 28 jaar onthult de documentaire nieuwe perspectieven. Het richt zich niet alleen op het kunstwerk en de controverse, maar belicht ook de over het hoofd geziene Atlantikwall die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. The Light komt op voor gemarginaliseerde stemmen en benadrukt de impact van oorlog op samenlevingen.
Klik hier om de trailer te bekijken THE LIGHT – Trailer (vimeo.com)
Elle-Mie Ejdrup Hansen verkent in haar werk verschillende kunstvormen, van tekeningen en klassieke olieverfschilderijen tot grootschalige site-specific werken die de relaties tussen ruimte, technologie en mensen onderzoeken. Het uitgangspunt is vaak een specifieke topografie en ruimtelijkheid – of het nu een karakteristieke Deense kustlijn is, een akker in West-Jutland, een gebouwencomplex in een sociaal geteisterde buurt of een kerk.
Een gemene deler in de grotere werken is een interesse in nieuwe technologie, zoals verschillende soorten licht, video of nieuwe software. Vaak wordt er samengewerkt met mensen uit andere disciplines, voornamelijk componisten en muzikanten, maar vaak ook programmeurs, interactieontwerpers en tech-specialisten. De werken ontstaan dus in nauwe samenwerking met veel mensen en gaan vaak een dialoog aan met specifieke gemeenschappen en plaatsen.