Vorst Jigme Khesar Namgyel Wangchuck van het boeddhistisch koninkrijk Bhutan benadrukt in een toespraak de voortdurende economische transformatie van Zuid-Azië en de enorme mogelijkheden voor de regio, waar ongeveer twee miljard mensen wonen en de rol die Bhutan daarin wil spelen.
De voorgestelde landverbinding van Gelephu of Samdrup Jongkhar, die door Assam en Noordoost-Indiase staten loopt, strekt zich uit tot Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Maleisië en Singapore en vormt een dynamische economische corridor die een brug slaat tussen Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.
De nieuw op te richten Speciale Administratieve Regio Gelephu (SAR) in Bhutan is bedoeld als een autonoom economisch centrum, begiftigd met de bevoegdheid om essentiële wetten en beleid vorm te geven. Met uitvoerende autonomie en juridische onafhankelijkheid wil deze SAR een onderscheidend economisch centrum worden, dat buitenlandse investeringen uitnodigt door middel van een gunstig ondernemingsklimaat en aantrekkelijke stimuleringsmaatregelen.
BNG
De oprichting van de SAR is in lijn met het doel dat verder gaat dan conventionele modellen. Geworteld in de visie en waarden van het Bruto Nationaal Geluk (BNG), wil het een Mindfulness City zijn, die bewuste en duurzame bedrijven stimuleert, geïnspireerd door het boeddhistische spirituele erfgoed en de unieke identiteit van Bhutan.
Om ervoor te zorgen dat de stad in overeenstemming is met de Bhutanese cultuur en waarden, zal er een rigoureus screeningsproces zijn voor bedrijven en individuen die naar Gelephu komen. Dankzij de invitation-only aanpak kan Bhutan bedrijven selecteren die aansluiten bij de belangen en waarden van het land.
Gelephu Mindfulness City beslaat 1000 vierkante kilometer of 2.50.000 hectare en vertegenwoordigt slechts 2,5 procent van de totale oppervlakte van Bhutan. Het project zal naar verwachting aanzienlijke voordelen opleveren voor het hele land, waardoor aanzienlijke investeringen nodig zijn in de openbare infrastructuur, zoals wegen, bruggen en vliegvelden.
De groei van de economische activiteiten zal naar verwachting kansen creëren voor de particuliere sector, waardoor er vraag zal ontstaan naar goederen en diensten. Dit zal op zijn beurt alle dzongkhags ten goede komen, met name de boeren, die nichemarkten zullen creëren voor verschillende producten. Directe buitenlandse investeringen (FDI) zullen naar verwachting meer banen opleveren voor de jeugd, met internationale salarisschalen en toegang tot geavanceerde technologie en vaardigheden.