Vandaag blokkeren rebellen van Extinction Rebellion de ingang van het Superyacht Forum in de RAI in Amsterdam. Vlakbij de blokkade vindt een demonstratie plaats met mensen vanuit o.a. Scientist Rebellion, Extinction Rebellion en FNV. De rebellen eisen dat zowel de superjachtenindustrie als de regering inzien dat er in een rechtvaardige transitie geen plaats is voor superjachten.
Het aantal superjachten dat momenteel op onze zeeën rondvaart wordt geschat op meer dan 9.300, met een gezamenlijke waarde van meer dan 57 miljard euro. Eén superjacht met vaste bemanning, helikopterplatform, duikboot en zwembad stoot jaarlijks ruim 7.000 ton CO2 uit: dat is 1000x meer dan de gemiddelde Europeaan. Intussen zijn de verwoestende gevolgen van klimaatverandering overal ter wereld zichtbaar en worden mensen die historisch gezien het minst hebben bijgedragen aan de opwarming van de Aarde het hardst geraakt.
Woordvoerder Gijs Voskes van Extinction Rebellion: ‘De allerrijksten vieren vakantie aan boord van hun drijvende paleizen terwijl de wereld in brand staat. Voor miljardairs lijkt de keuze ‘mijn geld of hun leven’ snel gemaakt.’ Door de onbegrensde verlangens van miljardairs in vervulling te laten gaan, houdt de superjachtenindustrie klimaatonrechtvaardigheid in stand. Evenementen als The Superyacht Forum met thema’s als ‘duurzaamheid’ en ‘verbinding’ zijn bedoeld om de license to operate van de industrie in stand te houden, gezien de steeds zichtbaar wordende gevolgen van de klimaatcrisis en de toenemende verontwaardiging over de groeiende rijkdom en uitstoot van de superrijken.
Economische (on)rechtvaardigheid
Nog geen week na het Superyacht Forum vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats, waarbij ‘bestaanszekerheid’ het hoofdthema lijkt te zijn. En terecht: talloze huishoudens hebben moeite om rond te komen terwijl de sociaaleconomische ongelijkheid groeit. Gijs Voskes: ‘Het valt niet goed te praten dat de allerrijksten tientallen, soms zelfs honderden miljoenen neerleggen voor de meest extravagante superjachten, terwijl de meesten van ons worstelen met het feit dat alles duurder is geworden. Dat is de slotsom: niemand heeft een superjacht nodig. Door dit soort schepen te blijven bouwen, faciliteert de superjachtenindustrie de obscene consumptie van miljardairs en multimiljonairs. Daar moet een einde aan komen.’
Terwijl de coronapandemie voor velen een duistere periode was die bovendien wereldwijd miljoenen mensen (verder) in de extreme armoede duwde, steeg de verkoop van superjachten in 2021 met 75%. Voskes: ‘We kunnen een industrie die grenzeloosheid als uithangbord heeft niet vertrouwen om zichzelf te reguleren. Regering, doe wat nodig is om de excessief vervuilende elite terug te brengen naar de realiteit, middels belastingen, regelgeving en regelrechte verboden. In een rechtvaardige transitie is geen plaats voor superjachten, privéjets en ander hypervervuilend miljardairsspeelgoed.’