Vorige week gaf Free Tibet in Londen in de zinderende hitte een broodnodige cursus Tibetaans. De organisatoren werden vergezeld door de geachte vrienden in het Britse parlement, parlementslid Navendu Mishra en parlementslid Tim Loughton, die de oproep aan China om een einde te maken aan hun koloniale internatenbeleid in bezet Tibet hebben versterkt.
Free Tibet: ‘Waarom hebben we het centrum van Londen in een Tibetaans klaslokaal veranderd? Afgelopen weekend kwamen wereldleiders bijeen op de G20-top in Delhi, waar het Verenigd Koninkrijk en China vertegenwoordigd waren. Het was een cruciale gelegenheid om Tibet, en in het bijzonder China’s koloniale kostschoolsysteem, aan de orde te stellen.
De toekomstige generaties van Tibet dreigen hun taal, identiteit en erfgoed te verliezen door dit beleid. We kwamen naar Parliament Square en Trafalgar Square om cruciale aandacht te vragen voor dit afschuwelijke beleid en een beroep te doen op de Britse regering om dit direct aan te kaarten bij de verantwoordelijken.
Onze actie gaf mensen in Londen de unieke kans om de Tibetaanse taal te leren, een taal die rijk is aan cultuur en geschiedenis. Het is een van de weinige talen met een origineel schrift van meer dan duizend jaar oud. Deze taal ligt onder vuur. Tibetaanse kinderen krijgen niet de kans om de taal vrij te leren en Tibetaanse onderwijzers worden gestraft voor het onderwijzen van een taal die eeuwenlang bewaard is gebleven. Wij zullen niet toestaan dat de Tibetaanse taal uit de geschiedenis wordt gemarginaliseerd. Wij zullen blijven vechten voor de rechten van Tibetaanse kinderen om te leren over hun taal, cultuur en unieke geschiedenis.
We willen onze diepste dankbaarheid uitspreken aan de Tibetaanse gemeenschap in Groot-Brittannië, waarvan de leden en jongeren zich door het extreme weer niet hebben laten afschrikken om Tibetaanse lessen te geven, de straat op te gaan en pamfletten uit te delen, in gesprek te gaan met het publiek en uit te leggen waarom Chinese koloniale kostscholen schadelijk zijn voor de toekomstige generaties Tibetanen.’