De rol van vrouwen in het boeddhisme begint zichtbaar te worden in het boeddhistisch koninkrijk Bhutan nu gendergelijkheid steeds meer erkend en gewaardeerd wordt en het religieuze landschap ingrijpend verandert. Vandaag de dag hebben vrouwen de leiding over het bevorderen van het welzijn van kinderen, het aanmoedigen van de groei van morele organisaties en het verdedigen van de rechten van alle schepselen.
De voortdurende uitbreiding van groepen zoals de Sakyadhita vereniging van boeddhistische vrouwen, die onlangs haar 18e jaarlijkse conferentie hield in Korea, is een andere factor die dit optimisme versterkt. Gendergelijkheid wordt door de VN nog steeds beschouwd als de ‘onvoltooide taak van onze tijd en de grootste uitdaging op het gebied van mensenrechten in onze wereld’. Feministische bewegingen over de hele wereld hebben geleidelijk ingesleten barrières vernietigd, waardoor vrouwen en meisjes de beperkende tradities konden doorbreken en konden opklimmen naar de top op verschillende gebieden, waaronder het bedrijfsleven, het leger en de politiek.
Om de ware aard van een religie te onderscheiden van haar culturele voorstellingen is een oordeel nodig. Het is belangrijk om te weten dat het boeddhisme gelijkheid aanmoedigt, door iedereen als gelijk te zien in hun kern en fundamenteel goddelijk, ondanks het feit dat sommige mensen vooroordelen tussen mannen en vrouwen waarnemen in het boeddhisme, vooral in Aziatische beschavingen die gedomineerd worden door mannen.