Met lage prijzen drijven supermarkten al jaren de vleesconsumptie op. Wakker Dier wil dat dit stopt en roept supermarkten morgen ter verantwoording met een krantenadvertentie in de Volkskrant, het Financieel Dagblad, het Parool en Trouw. ‘Met lage prijzen blijven supermarkten vlees opdringen. Terwijl veel van hun klanten juist mínder vlees willen eten,’ zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Beeld uit de advertentie. Het bedrag is de werkelijke stukprijs van een worstje, in dit geval aangeboden door Jumbo.
Dagelijks eten we in Nederland 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel zo’n 660 duizend dieren. Deze hoge vleesconsumptie benadeelt het milieu, onze gezondheid en de dieren. De omslag is nabij: ongeveer zeventig procent van de Nederlanders wil minder vlees eten. Maar supermarkten werken dit tegen.
Bewust laag
Supermarkten houden de prijs van vlees bewust laag. Bij boeren en slachterijen dwingen ze allereerst een lage inkoopprijs af. Daar leggen ze vervolgens slechts een lage marge op, om dit te compenseren met een hogere marge op andere producten die hun klanten kopen. Klanten die ze gelokt hebben met de lage vleesprijzen. Zo verdienen zij flink geld én houden ze de vleesverkoop onwenselijk hoog.
Milieukosten niet doorberekend
Het houden en slachten van dieren veroorzaakt veel klimaatschade: de productie van veevoer, diergeneesmiddelen en mest zorgt voor broeikasgassen en een afname in biodiversiteit. Als deze milieukosten zouden worden doorberekend in de prijs, dan wordt vlees ongeveer 40 procent duurder. Experts schatten in dat bij een dergelijke reële vleesprijs de vleesconsumptie kan halveren.
Verreweg het meeste vlees wordt via supermarkten verkocht. Supermarkten spelen daarom een sleutelrol in de hoeveelheid vlees die we eten. Wakker Dier start een langlopende campagne met als doel dat de supermarkten nu eindelijk ernst gaan maken met hun belofte dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door plantaardige alternatieven, zoals groenten en peulvruchten. Wat Wakker Dier betreft is in 2030 minimaal zestig procent van de eiwitverkoop bij supermarkten plantaardig.
Eiwittransitie
Op dit moment is het omgekeerde het geval. Nederlanders halen nu nog ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardige producten en zestig procent uit dierlijke producten, waaronder vlees. Supermarkten hebben al in 2019 via het Centraal Bureau Levensmiddelen beloofd toe te werken naar de omgekeerde eiwitverhouding. Maar deze belofte maken zij nog niet waar.
Johan zegt
Het vlees is afgelopen tijd al een stuk duurder geworden. Voor rijke mensen geen probleem, maar arme mensen kunnen het niet meer betalen.
Milieu-activisten denken helemaal niet aan de mensen die een kleine beurs hebben.
Die kunnen geen vlees, vliegreis, auto, gas enz. betalen, terwijl de rijke elite gewoon doorgaat met het luxe leventje wat ze hebben.
Joop Ha Hoek zegt
Geen vlees eten zou de norm moeten zijn. En ik ken tientallen arbeidersgezinnen die met een vliegtuig op vakantie gaan. Waarom zouden milieuactivisten de belangen van een groep veronachtzamen, het gaat om het algemeen belang, ons leven en toekomst.
Johan zegt
“Geen vlees eten zou de norm moeten zijn.”
En dat bepaalt u en die milei-activisten?
Momenteel kunnen sommigen nog wel met het vliegtuig betalen, maar over tien jaar niet meer dankzij al die milieufanatici (net als autorijden).
Heel veel mensen kunnen nu niet eens rondkomen.
Maar dat interesseert ze blijkbaar niet.
Henk Molenaar zegt
Geen vlees eten zou inderdaad de norm moeten zijn. Het eten van weefsel waaruit jezelf bent opgebouwd is in feite een vorm van kannibalisme. Daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu om niet te doen. Het enige argument om vlees te eten is het bevredigen van de zintuigen, middels het vermoorden van een levend wezen. Niet iets wat binnen het boeddhisme past.
Johan zegt
Misschien moet je dan ook geen bloemkool meer eten. Dit levende iets wordt eerst van het land gesneden, dan in stukken en vervolgens in kokend heet water gegooid.
Met een beetje pech wordt de zielige bloemkool ook nog eens gepureerd tot soep.
kees moerbeek zegt
Om allerlei redenen zijn de laatste tijd de prijzen van vlees en andere zaken duurder geworden. Een reden hiervoor is ‘graaiinflatie’ en dat speelt zeer zeker een rol, maar over die inflatie is het laatste woord nog niet gesproken. Er zijn landen die bedrijven extra belasten vanwege de exorbitante winsten die ze maakten over de rug van consumenten. Het is mij ontgaan dat onze regering tot het heffen van graaibelasting is overgegaan.
Inmiddels wordt ook steeds duidelijker dat al tientallen jaren onze ‘big agro’ ziekmakend is en de kennis daarover is minstens 10 jaar oud, maar het zal aan milieuactivisten liggen. Zoönose zal een steeds groter probleem worden. Wat als vogelgriep overspringt op mensen?
Ik weet niet wat er precies in gedachten van anderen omgaat, het blijft een gok. Maar blijkbaar zijn milieuactivisten akelige mensen die anderen van alles en nog wat misgunnen, vooral mensen met een kleine beurs. Het lijkt ook wel een samenzwering waarbij de ‘activisten’ handjeklap doet om de prijs van vlees op te drijven en dat is ook weer de schuld van links.
Er is van alles mis met onze samenleving, maar ook het een en ander goed. Het is ronduit akelig dat de onvrede met veel zaken juist gebruikt worden tegen mensen die zaken willen veranderen ten goede. Er is van alles en nog wat niet goed, al meer dan tien jaar en belangrijke zaken worden doorgeschoven. En: schelden, bedreigen en bij verkiezingen wint de hebzucht en chagrijn.
Johan, je hebt je ongenoegen de loop gelaten en nu? Ik zou niet rekenen op BBB, die m.i. aan de hand loopt van big-agro.
François la Poutré zegt
“Die kunnen geen vlees, vliegreis, auto, gas enz. betalen, terwijl de rijke elite gewoon doorgaat met het luxe leventje wat ze hebben.” Johan snijdt hier de kern van een een probleem aan waar we niet zo makkelijk aan voorbij zouden moeten gaan, namelijk dat de milieu- en klimaatproblemen niet met prijsbeleid kunnen worden opgelost. Ongewenst gedrag duurder maken zorgt er weliswaar voor dat het minder voor gaat komen, maar vergroot ook de ongelijkheid. De een kan voor een paar ton een paar minuten in de ruimte of met een enkele reis naar de Titanic, (veel meer) anderen kunnen hun huis niet eens warm stoken. Als gedrag desastreus is voor het voortbestaan van de mensheid moet niemand het meer vertonen, ook niet degenen die het zich financieel wel zouden kunnen veroorloven.