Minstens een derde van de twaalf rooms-katholieke bisdommen in Californië, VS, heeft faillissement aangevraagd of is van plan dit binnenkort te doen. Ze vrezen de duizenden schadeclaims wegens decennialang kindermisbruik door priesters niet te kunnen betalen. Critici verwijten de bisdommen dat ze vluchten in een faillissement en weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen door bezittingen te verkopen.
De meeste schadeclaims hebben betrekking op klachten die dateren uit de jaren tachtig, zeventig, zestig van de vorige eeuw -en soms nog langer geleden. Het misbruik zou zijn gepleegd door priesters die niet langer actief zijn als zodanig of allang zijn overleden. Een wetswijziging uit 2019 maakte het mogelijk om tot eind 2022 klachten die eerder als niet-ontvankelijk werden bestempeld alsnog voor behandeling in te dienen. Hierdoor zijn er duizenden nieuwe gevallen van kindermisbruik aanhangig gemaakt. De schadeclaims lopen op tot honderden miljoenen dollars.
De leiding van verschillende bisdommen stelt dat de claims nu al even hoog zijn als de totale waarde van hun bezittingen. In 2007 heeft het bisdom San Diego al 198 miljoen dollar aan schikkingen betaald. Nieuwe claims zouden tot uitkeringen van wel tot 600 miljoen dollar kunnen leiden.
De landelijke organisatie Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP) zet zich in voor de belangen van de slachtoffers. SNAP kwalificeert de bisdommen als ‘moreel corrupt’.