Gonpo Dhondhup, voorzitter van Tibetan Youth Congress (TYC), die momenteel een maandenlange Tibet Matters mars leidt, heeft opgeroepen tot internationale steun voor Tibet te midden van China’s onderdrukking en schendingen van de mensenrechten.
De ‘Tibet Matters March’ komt met name in de nasleep van de recente desinformatiecampagne tegen de Dalai Lama. De tocht begon op 29 april vanuit de staat Sikkim, India, en zal op 23 mei 2023 West-Bengalen doorkruisen en eindigen in Tezpur in Assam. Aan de mars nemen meer dan 80 vrijwilligers deel van de regionale afdelingen van TYC in India en Nepal.
Over het belang van de noodzaak om de wereld voor te lichten over Tibet en de Tibetaanse cultuur zei Dhondhup: ‘Onze mars speelt ook een belangrijke rol in het voorlichten van de massa. De recente incidenten hebben ons veel pijn gedaan. Het was triest om te zien hoe mensen de Dalai lama verkeerd beoordeelden op basis van een paar seconden van een gemonteerde video. Met deze campagne willen we de mensen bewust maken van wat onze strijd is en wat onze cultuur is. Nadat de video van de Dalai Lama waarin hij een jongen zou hebben gekust, viral was gegaan, heeft een groep Tibetaanse leiders en activisten uit de hele wereld hun solidariteit en steun aan hem betuigd.
Op 23 mei 2023 is het 64 jaar geleden dat het 17-puntenakkoord, dat de invasie van Tibet door China legitimeerde, werd ondertekend. ‘Het is een van de ergste dagen in de moderne politieke geschiedenis. Het is de dag waarop China met geweld vroeg om een zogenaamd 17-puntenakkoord met de Tibetaanse delegatie te ondertekenen. De Tibetaanse delegatie kreeg toen twee opties – of de overeenkomst op eigen verantwoordelijkheid ondertekenen of een volledige oorlog in de Tibetaanse hoofdstad,’ zei de voorzitter van de TYC.
Op 23 mei 1951 werd een kleine Tibetaanse delegatie in Peking gedwongen het ‘Zeventienpuntenakkoord’ te ondertekenen. De overeenkomst legitimeerde China’s invasie van Tibet en ontnam Tibet zijn politieke onafhankelijkheid. Het akkoord beloofde Tibet zeggenschap over zijn binnenlandse aangelegenheden, respect voor de religie en cultuur van Tibet en bescherming van de macht en status van de Dalai Lama en de Panchen Lama. Maar China hield zich niet aan zijn eigen overeenkomst en bezette Tibet met geweld in maart 1959.