Kinderen hebben een natuurlijk verlangen om iets te onderzoeken en te ontdekken. Boeddhistisch vormingsonderwijs sluit daarop aan. Door uitwisseling van ervaringen en ideeën onderzoeken kinderen wat de verhalen en wijsheden van de Boeddha voor hen kunnen betekenen. Onder het motto: neem niets voor waar aan, maar onderzoek zelf wat helpend en niet-helpend is. En dan niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander.
Vanuit verschillende boeddhistische tradities geeft BVO vorm en inhoud aan de lessen, toegesneden op de leeftijd van de leerlingen. BVO wil graag toewerken naar een landelijke dekking, maar er is zeker dringend vraag naar docenten in Rotterdam (2 vacatures), het Westland en Den Haag.
Boeddhistisch Vormingsonderwijs (BVO) maakt deel uit van het aanbod van het Centrum voor Vormingsonderwijs (CvV). Het CvV herbergt humanistisch, protestants, katholiek, islamitisch, hindoeïstisch en joods vormingsonderwijs. Apart en samen geven wij levensbeschouwelijke vorming aan kinderen op een openbare basisschool of een samenwerkingsschool. Dit heeft te maken met het wettelijk recht van ouders om op die scholen voor hun kind of kinderen levensbeschouwelijk vormingsonderwijs aan te vragen. Het onderwijs wordt door de scholen desgevraagd gefaciliteerd en door de rijksoverheid gefinancierd. BVO is het meest actief in zogeheten ‘caroussels’, dat zijn samenwerkingsvormen waarbij alle kinderen uit de klas les krijgen van vakleerkrachten van verschillende levensbeschouwingen. Zo krijgen ze afwisselend les van een échte moslim of moslima, een échte christen of een vakleerkracht van een andere levensbeschouwing. En dus soms ook van een échte boeddhist.
Gestart in 2018, zit BVO nog midden in de pioniersfase. De BVO-docenten komen uit verschillende boeddhistische stromingen met elk eigen accenten en taal. Zij streven ernaar om gezamenlijk te komen tot een curriculum BVO: een handvat op hoofdlijnen. Geen format in de zin van zo moet de les er dan uitzien, of een kant en klaar lesprogramma. Eerder een raamwerk. Interactief en context-bewust. Inmiddels zijn er een tiental leerlijnen ontwikkeld, participeren we in verschillende samenwerkingsverbanden met andere denominaties met en zonder een gezamenlijk thema. BVO is nog steeds in ontwikkeling en wil dat het liefst zo lang mogelijk blijven.
Het doel van de functie van de docent BVO is het verzorgen van Boeddhistisch Vormingsonderwijs (BVO). De docent brengt leerlingen in contact met het leven en de leer van de Boeddha en met verhalen uit de boeddhistische traditie als bijdrage aan de ontwikkeling van hun eigen levensvisie. De docenten BVO leggen graag de rode loper uit voor elk kind om zelf af te wegen hoe het eigen pad zal zijn.
In 2018 begon BVO met één docent. Inmiddels zijn er zeven docenten actief, op in totaal 34 scholen. De allereerste pioniersfase lijkt voorbij, nu komt het aan op bestendiging, verdieping en uitbreiding. Een doorstart-fase, maar nog steeds in ontwikkeling en dat willen we het liefst zo lang mogelijk blijven. Vier docenten die (nog) niet lesgeven, zetten zich vrijwillig in om mee te denken over het curriculum. We begonnen met vragen als: stel dat we 4, 10 of 40 keer lesgeven aan een groepje kinderen of aan een hele klas, wat doen we dan? Inmiddels hebben we een raamwerk ontwikkeld. Dat omvat een tiental boeddhistische kernbegrippen, van de vier Bramavihāra’s tot en met ‘onderlinge verbondenheid’, ‘alles verandert’, ‘eerlijke communicatie’ en kwaliteiten als ‘vrijgevigheid.’ Er wordt niet toegewerkt naar een format in de zin van zo moet de les er dan uitzien, of naar een kant en klaar lesprogramma. Eerder een raamwerk. Interactief en context-bewust.
Het Centrum voor Vormingsonderwijs is een samenwerking tussen zeven levensbeschouwelijke organisaties. Deze organisaties geven zowel vormingslessen vanuit de eigen specifieke levensbeschouwing, als vormingslessen waarbij vakleerkrachten uit de diverse levensbeschouwingen gezamenlijke lessenseries verzorgen.
Meer informatie zie hier https://www.meesterbaan.nl/218514-vacatures-vakleerkrachten-boeddhistisch-vormingsonderwijs-gezocht-in-rotterdam-het-westland—den-haag-rotterdam-centrum-voor-vormingsonderwijs.aspx