Nu Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ is beëdigd als de nieuwe premier van Nepal, zou Kathmandu een nieuwe impuls kunnen geven aan de banden tussen India en Nepal en aan de betrekkingen tussen China en Nepal. De nieuwe premier die als pro-China wordt beschouwd, heeft in het verleden gezegd dat een nieuwe verstandhouding met India moet worden ontwikkeld op basis van een ‘veranderd scenario’ in Nepal en nadat alle openstaande kwesties zijn aangepakt, zoals een herziening van het vriendschapsverdrag van 1950 en het oplossen van de grensgeschillen over Kalapani en Susta.
Het buitenlands beleid van Nepal is voornamelijk gebaseerd op het principe om de handels- en investeringsrivaliteit tussen India en China in het land aan te wenden om een strategisch voordeel in de regio te behalen. Dahal, een overtuigd communist, zei onmiddellijk na zijn beëdiging als premier dat hij vriendschappelijke banden zou onderhouden met zowel India als China.
India en Nepal delen unieke banden van vriendschap en samenwerking. Het Verdrag van vrede en vriendschap tussen India en Nepal van 1950 vormt het fundament van de bijzondere betrekkingen tussen beide landen. Beide landen onderhouden nauwe en vriendschappelijke betrekkingen die worden gekenmerkt door eeuwenoude historische en culturele banden, open grenzen en diepgewortelde intermenselijke contacten. Door regelmatige uitwisselingen van bezoeken en interacties op hoog niveau hebben de twee naties hun strategische relatie verder verbeterd. Economische samenwerking is een van de belangrijkste aandachtspunten tussen beide naties, aangezien India de grootste handelspartner van Nepal is.
De betrokkenheid van India bij Nepal is ingegeven door het beginsel van ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ en het beleid van ‘Neighbourhood First’. In dit verband heeft India zich vooral gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van Nepal door middel van hulp en subsidies voor de ontwikkeling van infrastructuur, menselijke veiligheid, verbetering van de indicatoren voor menselijke ontwikkeling en ondersteuning van Nepal bij tegenslagen zoals de aardbeving van 2015.
Hoewel premier Modi van India de eerste was die Prachanda feliciteerde, stuurde China meerdere berichten waaruit betrokkenheid bij en belangstelling voor de recente ontwikkelingen in Nepal blijkt. Door de toenemende invloed van China in Nepal staan de belangen van de in Nepal gevestigde Tibetanen onder grote druk. Vrijheid van demonstreren wordt vaak aangetast evenals het vestigen en rechten van Tibetanen in Nepal.