Heteluchtballonnen zijn na een onderbreking van twee jaar weer te zien in de lucht boven Pyin Oo Lwin, een heuvelstad in centraal Birma. Het vijfdaagse evenement begon dit jaar afgelopen vrijdag, met meer dan 70 heteluchtballonnen, samen met traditionele dans- en muziekvoorstellingen en sportwedstrijden.
Het jaarlijkse evenement ter ere van het traditionele Tazaungdaing verlichtingsfestival werd in 2020 en 2021 afgelast wegens corona. Organisatoren en fabrikanten van heteluchtballonnen bereiden het jaarlijkse gala ongeveer zes maanden van tevoren voor. De ballonteams die aan het evenement deelnemen, worden beoordeeld op esthetiek, teamwerk, de bereikte hoogte en de tijd die in de lucht is doorgebracht. Het festival ging van start in 2005. De vorige edities van het festival trokken tienduizenden lokale en buitenlandse bezoekers. Volgens het organisatiecomité van het festival is de veiligheid dit jaar verbeterd voor de veiligheid van de bezoekers.
Tijdens het festival vliegen er drie soorten heteluchtballonnen: overdag ballonnen in de vorm van dieren, waaronder olifanten, vogels en de ijsbeer, ’s nachts ballonnen versierd met kleine lantaarns en ballonnen geladen met vuurwerk. Birma viert zijn Tazaungdaing-festival op de vollemaansnacht van Tazaungmone om het einde van het regenseizoen en het einde van het Kathinaseizoen van de boeddhistische monniken aan te geven.
De vollemaansdag van Tazaungmone, de achtste maand van de Birmese kalender, viel dit jaar op maandag in het Zuidoost-Aziatische land. Op de dag van de volle maan trokken boeddhistische toegewijden en pelgrims massaal naar de pagodes in het hele land. Bij beroemde pagodes werd ook een bekende traditionele kleedweefwedstrijd gehouden, die bekend staat als de Matho Thingan-wedstrijd. De deelnemers weefden op de vooravond van volle maan prachtige decoratieve gewaden voor boeddhabeelden en de teams die de mooiste gewaden produceerden werden tot winnaar uitgeroepen. De geweven gewaden werden in de vroege uren van de dag van de volle maan aan de boeddhabeelden geofferd. Als onderdeel van de viering boden de mensen ook aalmoezen, kaarsen, bloemen en fruit aan als eerbetoon aan de pagodes.
Omdat het Tazaungdaing-festival bekend staat als het festival van de lichten, steken de mensen in het hele land ’s nachts ook kaarsen, olielampen, lantaarns en kleurrijke decoratieve gloeilampen aan in hun huis.
François la Poutré zegt
Leuk om de link te herkennen met de Thaise feesten en de aan de weefwedstrijd verwante gewoontes hier. Hier in Thailand heet het feest Loi Krathong. Op die dag zetten de mensen drijvende kaarsjes in de rivier, waarmee ze de negatieve zaken van het afgelopen jaar van zich af laten drijven. Het einde van de kathinaperiode kent hier een aparte dag, waarop mensen naar de tempel gaan om te offeren. De kathinaperiode is tjdens het regenseizoen. De monniken worden dan geacht binnen te blijven, zodat ze niet tijdens pelgrimstochten de rijst op de velden plat lopen. Als waardering boden de mensen dan aan het eind van die periode stoffen aan, die door de monniken zelf met natuurlijke pigmenten werden geverfd, waarna ze er pijen van maakten. Inmiddels krijgen ze kant-en-klare pijen en vooral ook bankbiljetten als offergaven.