De landelijke Depressie Vereniging ontvangt al jaren geld van fabrikanten die antidepressiva verkopen. Dat ontdekte journalist en tv-maker François de Waal toen hij na zijn depressie als vrijwilliger werkte bij deze patiëntenorganisatie.
‘Door geld aan te nemen van farmaceuten is er bij de Depressie Vereniging sprake van kwalijke belangenverstrengeling’, aldus François de Waal. Als vrijwilliger kwam hij er niet alleen gaandeweg achter dat de patiëntenvereniging gesponsord wordt door medicijnproducenten, maar ook dat ze kanttekeningen over antidepressiva liever niet publiceren.
Objectieve informatie
‘Mensen met een depressie, die zeer kwetsbaar zijn, verdienen objectieve en volledige informatie over de pillen die ze dagelijks in hun mond stoppen’, zegt François de Waal. ‘En al helemaal van een organisatie die de belangen van de depressieve mens beweert te behartigen. Ik ben niet tegen pillen, maar mensen hebben er recht op om de voors én de tegens te kennen.’ Lange tijd publiceerde hij blogs op de website van de Depressie Vereniging totdat hij er een schreef met een kritische noot over antidepressiva. Die werd geweigerd. De Waal: ‘Ik verwees naar een gerenommeerde Amerikaanse website waar wetenschappers en psychiaters de effectiviteit van antidepressiva ter discussie stelden. Dat mocht niet’.
Belangenverstrengeling
Dr. Dick Bijl, voorzitter van de International Society of Drug Bulletins (ISDB), stelt al jaren het frauduleuze gedrag van de farmaceutische industrie aan de kaak. De ISDB is een wereldwijd netwerk van bulletins en tijdschriften over medicijnen en therapieën die financieel en intellectueel onafhankelijk zijn van de farmaceutische industrie. ‘Deze industrie wil het heel gewoon laten lijken dat ze patiëntenorganisaties sponsoren’, zegt hij. ‘Maar dit gaat in tegen de belangen van de patiënten omdat psychofarmaca en vooral ook antidepressiva ernstige bijwerkingen hebben en bijdragen aan een verhoogd overlijdensrisico. Daarom moeten we deze praktijken aan de kaak blijven stellen.’ Volgens de Waal is de Depressie Vereniging door geld aan te nemen van medicijnproducenten gecorrumpeerd. Dat onthult hij in zijn net verschenen boek Depressie, de dwangmatige denkziekte.
8,7 miljoen antidepressiva recepten
‘Dat de Depressie Vereniging geld ontvangt van de farmaceutische industrie die antidepressiva maken is een bekende vorm van belangenverstrengeling’, benadrukt hoogleraar psychiatrie Jim van Os. ‘Het is niet in overeenstemming met de moderne inzichten rond transparantie, governance en sustainable development goals.’ In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen in hun leven te maken met een depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat deze mentale aandoening tegen 2030 wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van ziektelast. Vorig jaar werden er in ons land 8,7 miljoen antidepressivarecepten uitgeschreven.
wendy zegt
Op de website van de Depressie Vereniging staan diverse behandelmethoden genoemd en overal staan linkjes bij, zodat mensen meer informatie kunnen vinden. Betrouwbare sites onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Dus óók bijwerkingen. Er staat ook niet vermeld dat antidepressiva werken, maar dat ze uitkomst kunnen bieden. Adviezen over medicatie worden niet gegeven, daar er geen artsen bij de vereniging werken. Voor medicatie advies wordt ten allen tijden naar een arts gewezen. Als de farmaceutische industrie geld doneert aan de vereniging, waar ik geen weet van heb, dan nog is er géén sprake van belangenverstrengeling, omdat de vereniging niemand aan medicatie zal sturen.
Ik ben verbonden als vrijwilliger aan de Depressie Vereniging en herken de vereniging totaal niet in dit schrijven.
Een rectificatie zou netjes zijn.
Gerrit Hooijer zegt
Kijk toch eens welk algemeen nut nu niet gediend wordt! En dat allemaal door de poen en toxische invloed van de pharmaceutische industrie.
Ik kijk er iets anders tegenaan. Want geloof het of niet er zijn mensen die zweren bij hun antidepressivum. Toen ik zelf bij de psychiater belandde stond ik in eerste instantie zwaar in verzet, maar dat verzet staakte ik al gauw, want ik voelde me zwaar beroerd. Nu kun je stellen dat je van antidepressiva je niet beter gaat voelen. Zou kunnen. Van een artikel lezen ga je je gegarandeerd niet beter voelen.
Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd. Zelf de tijd genomen om te kijken of ik er baat bij had. Het kan me niet bommen wie er geld krijgt van de fabrikant, wie er bij wie onder het bureau zit en wiens kinderen op dezelfde peuterspeelzaal zitten als hotemetoot X, of daarmee op hockey zit.
Het gaat om mij. Ik ben degene met een probleem. Jij hebt geen probleem. Een artikel komt niet op een website. Booh hooh. Maar je kunt gerust zijn. Het algemeen nut is niet in het geding als een artikel niet geplaatst is, want al die depro’s kunnen zelf ook voelen en denken. Ook zonder een kritisch artikel komen ze er uit.
Gerrit Hooijer