In een open brief aan de wereldleiders heeft een Tibetaanse rechtengroep de klimaatverandering aan de orde gesteld die wordt veroorzaakt door de exploitatie van rijke natuurlijke hulpbronnen door China, in de aanloop naar de komende VN-klimaatconferentie COP27.
Jyotsna Jayaram en Tenzin Tseten schrijven in Tibet Rights Collective dat, nu de wereld bijeenkomt om de gevolgen en de beperking van de klimaatverandering te bespreken en actie te ondernemen tijdens de komende VN-klimaatconferentie COP27, het belangrijk is de klimaatcrisis in Tibet te bespreken.
In een poging om Tibet te koloniseren en zijn rijke natuurlijke hulpbronnen te exploiteren, vernietigt de Chinese Communistische Partij (CCP) het ongerepte milieu en de daaruit voortvloeiende milieuveranderingen in Tibet hebben niet alleen gevolgen voor het Tibetaanse volk, maar ook voor de mensen die stroomafwaarts wonen.
China’s exploitatie van Tibet’s land en natuurlijke hulpbronnen is de laatste jaren aanzienlijk versneld. Mijnbouw, afdamming en ontbossing tieren welig in Tibet. In naam van de “ontwikkeling” van Tibet bouwt de CCP infrastructuur voor dubbel gebruik en als gevolg daarvan neemt ook de vervuiling in de regio toe, meldt Tibet Rights Collective.
Het verhaal van de Tibetaanse nomaden is een van de donkerste episodes in het verslag van de onwettige Chinese invasie van Tibet, dat helaas op misdadige wijze onderbelicht blijft. De traditionele Tibetaanse nomadencultuur en levenswijze worden bedreigd als gevolg van China’s pogingen om hen van hun voorouderlijke graslanden naar stedelijke nederzettingen te verplaatsen in naam van armoedebestrijding en ecosysteembehoud. Dit is ironisch, aangezien deze nomaden al duizenden jaren de traditionele beheerders van het land zijn. Deze maatregelen zijn alleen bedoeld om hen te verdrijven om plaats te maken voor mijnbouw- en stuwdamactiviteiten, aldus de schrijvers.
Crisis
Er ontvouwt zich een crisis op het grootste en hoogste plateau ter wereld en de locatie van de op twee na grootste ijskap en de grootste toegankelijke zoetwaterbron op aarde. Het is ook de bron van zes van de grootste rivieren in Azië die de bevolking van 10 landen in de regio voeden.
Naar verwachting zal het Tibetaanse plateau deze eeuw een aanzienlijke hoeveelheid water verliezen als gevolg van de opwarming van de aarde. Volgens recent gepubliceerd onderzoek heeft het Tibetaanse Plateau door een steeds warmer en natter klimaat sinds 2002 iets meer dan 10 miljard ton water per jaar verloren.
Dit jaar is het 30 jaar geleden dat het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering werd aangenomen en het is belangrijk dat de sleutelrol die het Tibetaanse plateau speelt in het debat over klimaatverandering wordt erkend. Terwijl leiders en belanghebbenden in november 2022 in Egypte bijeenkomen voor COP27, dringt Tibet Rights Collective erop aan de stemmen te versterken, zodat de wereldleiders naar hen luisteren, het belang inzien van de aanpak van de kwestie Tibet en de CCP verantwoordelijk houden voor de crisis.